Overslaan en naar de inhoud gaan

Grotere rol gouverneur bij integriteitskwesties gemeenten

Geplaatst opmaandag 8 maart 2021 - 18:06

De commissaris van de Koning gaat een grotere rol spelen bij integriteitskwesties in gemeenten. In Limburg is dat de gouverneur. Hij krijgt toegang tot geheime stukken en mag besloten vergaderingen bijwonen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) heeft dat laten weten aan de Tweede Kamer.

Versterking positie
Ollongren benadrukt daarbij dat het niet gaat om meer bevoegdheden voor de gouverneur maar om een 'noodzakelijke' versterking van diens informatiepositie. "Zodat hij of zij zijn bemiddelende en adviserende rol beter kan invullen."

Volgens de minister is het 'cruciaal' dat de gouverneur over de juiste informatie beschikt om zijn taak goed te kunnen uitoefenen. Ze vindt dan ook niet dat de ruimere rol in strijd is met de autonomie van een gemeente.

Positief
Gouverneur Theo Bovens is positief over de aanpassingen. "Die geven mij wat meer mogelijkheden om informatie te vergaren. Het geeft mij ook wat meer ruimte dan ik nu heb om mijn neutrale rol te spelen. En daar ben ik niet ongelukkig over."

Tegelijk waarschuwt Bovens voor te hoog gespannen verwachtingen, omdat hij niet meer bevoegdheden krijgt. "Ik kan nu niet ineens ingrijpen en moet niet het imago krijgen van 'die gaat een lokaal conflict over integriteit oplossen'."

Lees ook: Bovens: 'Eerder duidelijk moeten zijn over rol gouverneur'

Afwachtende rol
In het verleden heeft Bovens geregeld kritiek gekregen over zijn vermeende te afwachtende rol bij kwesties rond integriteit in gemeenten. In september 2019 zei hij daarover in een interview met L1 dat mensen verkeerde verwachtingen hebben over de rol van een gouverneur. "We moeten de integriteit wel bevorderen maar iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar integriteit", zo stelde Bovens toen.

Voor dat 'bevorderen' krijgt hij nu wel meer mogelijkheden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen