Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote zorgen over stijgend aantal incidenten met nepwapens

Geplaatst opmaandag 11 juni 2018 - 7:01

De politie maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal incidenten met nepwapens in Nederland. In Limburg werden tussen 20 en 30 procent meer imitatiewapens ingenomen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar vonden er landelijk 350 incidenten plaats met nepwapens, zo blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd.

Toename
Volgens de politie is er in sommige regio's sprake van een extreme toename van het aantal aangetroffen imitatiewapens. "De stijging van het aantal in beslag genomen nepvuurwapens in de regio Rotterdam is schrikbarend", aldus politiewoordvoerster Wendy Gehrmann. Ook in Limburg, Amsterdam en Noord-Nederland nam het aantal ingenomen nepwapens flink toe.

Verboden
Veel mensen realiseren zich de gevolgen van het rondlopen met een nepwapen niet. Nepvuurwapens die niet van echt te onderscheiden zijn, zijn verboden. Ze kunnen namelijk dreigend overkomen. Je mag ze niet in jouw bezit hebben, ook niet in huis. Voor het rondzwaaien met een nepwapen kun je een maandenlange gevangenisstraf krijgen, of een geldboete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro.

Onder schot
Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het een echt vuurwapen betreft. In deze gevallen kan het dus voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Dat kan een traumatische ervaring zijn.

Met de vakantieperiode in aantocht start de politie weer een landelijke campagne om ouders en kinderen bewuster te maken van de risico's. Nepwapens zijn in het buitenland vaak niet illegaal en makkelijk verkrijgbaar. Als je zo'n nepwapen vervolgens meeneemt naar huis, ben je wel strafbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen