Burgemeesters en directeuren van regionale ziekenhuizen maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de regionale zorg, en met name de spoedeisende zorg.
Ze vrezen dat de regionale ziekenhuizen uitgehold worden door het plan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de zorg te centraliseren.
Langere reistijd
Directeur Inge de Wit van het Sint Jans Gasthuis in Weert uitte haar zorgen in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. "Als de plannen doorgaan, zou een patiënt in de toekomst niet in het lokale ziekenhuis geholpen kunnen worden, maar worden doorverwezen naar een plaats als Eindhoven of Maastricht. Dat zijn lange afstanden. De patiënt wordt daardoor helemaal uit zijn eigen omgeving gehaald en iedereen moet met die patiënt meereizen. Terwijl die zorg nu uitstekend voor handen is in het regionale ziekenhuis."
Zorgelijke ontwikkeling
Burgemeesters van 28 gemeenten met een regionaal ziekenhuis hebben een brief ondertekend waarin zij hun grote zorgen uiten over het voortbestaan van de regionale zorg. Vooral nu de druk op de zorg door corona groter wordt, is dat een gevaarlijke ontwikkeling, vinden zij. De brief is door burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk namens zijn collega's opgesteld naar aanleiding van de zogeheten Houtskoolschets, een discussiestuk waarin het ministerie van VWS de toekomstvisie voor het zorglandschap schetst.
Complexe zorg
"Die ziekenhuizen zijn meer dan een plek waar je een pleister krijgt. Als je een afdeling weghaalt uit een ziekenhuis, maak je zo'n ziekenhuis minder compleet en kunnen er steeds minder behandelingen plaatsvinden. En uiteindelijk heb je een polikliniek die alleen overdag open kan blijven. Daar maak ik me grote zorgen om", verwoordde Bengevoord de zorgen.
Geboortezorg
In de plannen wordt volgens Inge de Wit ook gesproken over het centraliseren van de geboortezorg. "Die zou dan ook in de grotere ziekenhuizen plaats moeten vinden. Nu is er een fijnmazig netwerk van verloskundigen die met gynaecologen samenwerken, waardoor een vrouw niet zo ver hoeft te reizen. Dat zal straks in een heel ander licht komen te staan." Ze maakt zich daar 'ernstige zorgen' over.
"Ik ben er bang voor dat door de lange reistijden er straks veel vaker auto's langs de weg staan, omdat vrouwen onderweg al moeten bevallen", vulde Joris Bengevoord aan.