Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote zorgen over spoedeisende hulp in de regio

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 16:23

Burgemeesters en directeuren van regionale ziekenhuizen maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de regionale zorg, en met name de spoedeisende zorg.

Ze vrezen dat de regionale ziekenhuizen uitgehold worden door het plan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de zorg te centraliseren.

Langere reistijd
Directeur Inge de Wit van het Sint Jans Gasthuis in Weert uitte haar zorgen in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. "Als de plannen doorgaan, zou een patiënt in de toekomst niet in het lokale ziekenhuis geholpen kunnen worden, maar worden doorverwezen naar een plaats als Eindhoven of Maastricht. Dat zijn lange afstanden. De patiënt wordt daardoor helemaal uit zijn eigen omgeving gehaald en iedereen moet met die patiënt meereizen. Terwijl die zorg nu uitstekend voor handen is in het regionale ziekenhuis."

Zorgelijke ontwikkeling
Burgemeesters van 28 gemeenten met een regionaal ziekenhuis hebben een brief ondertekend waarin zij hun grote zorgen uiten over het voortbestaan van de regionale zorg. Vooral nu de druk op de zorg door corona groter wordt, is dat een gevaarlijke ontwikkeling, vinden zij. De brief is door burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk namens zijn collega's opgesteld naar aanleiding van de zogeheten Houtskoolschets, een discussiestuk waarin het ministerie van VWS de toekomstvisie voor het zorglandschap schetst.

Complexe zorg
"Die ziekenhuizen zijn meer dan een plek waar je een pleister krijgt. Als je een afdeling weghaalt uit een ziekenhuis, maak je zo'n ziekenhuis minder compleet en kunnen er steeds minder behandelingen plaatsvinden. En uiteindelijk heb je een polikliniek die alleen overdag open kan blijven. Daar maak ik me grote zorgen om", verwoordde Bengevoord de zorgen.

Geboortezorg
In de plannen wordt volgens Inge de Wit ook gesproken over het centraliseren van de geboortezorg. "Die zou dan ook in de grotere ziekenhuizen plaats moeten vinden. Nu is er een fijnmazig netwerk van verloskundigen die met gynaecologen samenwerken, waardoor een vrouw niet zo ver hoeft te reizen. Dat zal straks in een heel ander licht komen te staan." Ze maakt zich daar 'ernstige zorgen' over.

"Ik ben er bang voor dat door de lange reistijden er straks veel vaker auto's langs de weg staan, omdat vrouwen onderweg al moeten bevallen", vulde Joris Bengevoord aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen