Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote zorgen over sluiting scholen: voorkom totale lockdown

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 6:00

Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, komen we mogelijk in een volledige lockdown terecht. Ook de scholen zullen dan hun deuren weer moeten sluiten. Werkgevers, scholen en professionals maken zich hier grote zorgen over.

"Een tweede lockdown moeten we met man en macht proberen te voorkomen", stelt directeur Huub Narinx van de Limburgse werkgeversvereniging (LWV). "Dat zou een enorme impact hebben."

In de knel
De LWV pleit er dan ook voor dat iedereen zich aan de regels houdt om een totale lockdown te voorkomen. "Zeker ouders met kinderen in het lager onderwijs komen anders in de knel", weet Narinx. "Het is niet te managen om thuis te werken én de kinderen om je heen te hebben. Je moet in dezelfde tijd twee functies vervullen. Dat gaat niet. Je kunt dan beide maar half doen."

Stil tafelgesprek Huub Narinx 18-09
Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).
Foto: L1

Stress in huis
Ook pedagoog Ingeborg Dijkstra maakt zich grote zorgen over een eventuele sluiting van de scholen. Niet alleen vanwege de onderwijsachterstand die de kinderen daarmee oplopen, maar vooral over de gevolgen in huis. "De stresslevels nemen toe als ouders weer thuis moeten werken met hun kinderen om zich heen. Kinderen voelen dat ook aan. Dat zorgt voor heel veel spanning in huis." Vooral in kleine woningen waar meerdere mensen dicht op elkaar zitten, kan dat escaleren.

Regenachtig weer
Bovendien is er volgens haar één belangrijk groot verschil met de situatie van het voorjaar. "Het seizoen is anders. In maart en april konden de kinderen even voetballen op straat of in de tuin spelen, maar in de herfst regent het veel meer en zit je echt op elkaars lip in huis."

Verlies sociale contacten
Het thuiswerken hakt er volgens Huub Narinx (LWV) voor veel mensen sowieso al hard in, met name op sociaal gebied. "Bij een volledige lockdown krijg je een verschraling van de kwaliteit van leven. Je verliest sociale contacten en die zijn juist zo belangrijk." De LWV pleit er dan ook voor om de maatschappelijke en economische zaken door te laten gaan, voor zover dat verantwoord is. "Alles platleggen zorgt dankzij de enorme impact juist voor de verdere achteruitgang van de gezondheid van de mens."

Bewustwording
Gelukkig ziet pedagoog Dijkstra wel dat het kabinet dit besluit niet zomaar neemt. "De politiek lijkt zich bewust van de totale impact die het sluiten van de scholen met zich meebrengt. En dat is goed." Onderwijsminister Arie Slob gaf eerder deze maand al aan dat de scholen landelijk pas weer dicht gaan als het écht niet anders kan.

Impact op scholen
Niet alleen voor ouders en kinderen zou dat moeilijk zijn. Ook leraren hebben het zwaar. "Zij staan al onder hoogspanning. Na de zomervakantie zijn ze niet uitgerust begonnen aan het nieuwe schooljaar. Bij een totale lockdown moeten ze opnieuw de omschakeling maken naar online onderwijs geven. En dat legt veel druk bij hen neer", weet Dijkstra.

Ingeborg Dijkstra
Pedagoog Ingeborg Dijkstra.
Foto: L1

Steeds lastiger
Voor de basisscholen is het al steeds lastiger om de lessen op orde te houden. Doordat leraren klachten hebben, moeten wachten op de uitslag van een coronatest of besmet blijken, vallen er gaten die amper opgevuld kunnen worden.

Lees ook: Klas soms half leeg door ziekmeldingen

Uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal onder ruim vijfhonderd scholen blijkt dat bijna 80 procent geen of niet altijd vervanging kan regelen voor afwezige leraren. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Seizoen van de verkoudheid
De meeste scholen verwachten de komende tijd ook steeds meer problemen door uitval, omdat het verkoudheidsseizoen is aangebroken. Ook zegt een deel van de scholen bang te zijn dat leraren burn-outklachten krijgen, omdat de werkdruk stijgt door het vele opvangen van andere klassen. Weinig scholen zijn een voorstander van een landelijke scholensluiting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen