Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote zorgen over sluiting scholen: voorkom totale lockdown

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 6:00

Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, komen we mogelijk in een volledige lockdown terecht. Ook de scholen zullen dan hun deuren weer moeten sluiten. Werkgevers, scholen en professionals maken zich hier grote zorgen over.

"Een tweede lockdown moeten we met man en macht proberen te voorkomen", stelt directeur Huub Narinx van de Limburgse werkgeversvereniging (LWV). "Dat zou een enorme impact hebben."

In de knel
De LWV pleit er dan ook voor dat iedereen zich aan de regels houdt om een totale lockdown te voorkomen. "Zeker ouders met kinderen in het lager onderwijs komen anders in de knel", weet Narinx. "Het is niet te managen om thuis te werken én de kinderen om je heen te hebben. Je moet in dezelfde tijd twee functies vervullen. Dat gaat niet. Je kunt dan beide maar half doen."

Stil tafelgesprek Huub Narinx 18-09
Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).
Foto: L1

Stress in huis
Ook pedagoog Ingeborg Dijkstra maakt zich grote zorgen over een eventuele sluiting van de scholen. Niet alleen vanwege de onderwijsachterstand die de kinderen daarmee oplopen, maar vooral over de gevolgen in huis. "De stresslevels nemen toe als ouders weer thuis moeten werken met hun kinderen om zich heen. Kinderen voelen dat ook aan. Dat zorgt voor heel veel spanning in huis." Vooral in kleine woningen waar meerdere mensen dicht op elkaar zitten, kan dat escaleren.

Regenachtig weer
Bovendien is er volgens haar één belangrijk groot verschil met de situatie van het voorjaar. "Het seizoen is anders. In maart en april konden de kinderen even voetballen op straat of in de tuin spelen, maar in de herfst regent het veel meer en zit je echt op elkaars lip in huis."

Verlies sociale contacten
Het thuiswerken hakt er volgens Huub Narinx (LWV) voor veel mensen sowieso al hard in, met name op sociaal gebied. "Bij een volledige lockdown krijg je een verschraling van de kwaliteit van leven. Je verliest sociale contacten en die zijn juist zo belangrijk." De LWV pleit er dan ook voor om de maatschappelijke en economische zaken door te laten gaan, voor zover dat verantwoord is. "Alles platleggen zorgt dankzij de enorme impact juist voor de verdere achteruitgang van de gezondheid van de mens."

Bewustwording
Gelukkig ziet pedagoog Dijkstra wel dat het kabinet dit besluit niet zomaar neemt. "De politiek lijkt zich bewust van de totale impact die het sluiten van de scholen met zich meebrengt. En dat is goed." Onderwijsminister Arie Slob gaf eerder deze maand al aan dat de scholen landelijk pas weer dicht gaan als het écht niet anders kan.

Impact op scholen
Niet alleen voor ouders en kinderen zou dat moeilijk zijn. Ook leraren hebben het zwaar. "Zij staan al onder hoogspanning. Na de zomervakantie zijn ze niet uitgerust begonnen aan het nieuwe schooljaar. Bij een totale lockdown moeten ze opnieuw de omschakeling maken naar online onderwijs geven. En dat legt veel druk bij hen neer", weet Dijkstra.

Ingeborg Dijkstra
Pedagoog Ingeborg Dijkstra.
Foto: L1

Steeds lastiger
Voor de basisscholen is het al steeds lastiger om de lessen op orde te houden. Doordat leraren klachten hebben, moeten wachten op de uitslag van een coronatest of besmet blijken, vallen er gaten die amper opgevuld kunnen worden.

Lees ook: Klas soms half leeg door ziekmeldingen

Uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal onder ruim vijfhonderd scholen blijkt dat bijna 80 procent geen of niet altijd vervanging kan regelen voor afwezige leraren. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Seizoen van de verkoudheid
De meeste scholen verwachten de komende tijd ook steeds meer problemen door uitval, omdat het verkoudheidsseizoen is aangebroken. Ook zegt een deel van de scholen bang te zijn dat leraren burn-outklachten krijgen, omdat de werkdruk stijgt door het vele opvangen van andere klassen. Weinig scholen zijn een voorstander van een landelijke scholensluiting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen