Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote verontwaardiging na veroordeling schietende agent

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2015 - 17:48

De politieagent uit Kerkrade die vrijdag veroordeeld werd tot twee jaar cel krijgt masaal steun van zijn collega's. Ze zijn het oneens met de uitspraak.

Ook nationale politie heeft geen goed woord over voor het vonnis. In een persbericht stelt de organisatie 'verbijsterd' te zijn door de veroordeling van de agent. "Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank", reageert korpschef Gerard Bouman van de nationale politie. Hij heeft contact gehad met Gery Veldhuis, de chef van de eenheid Limburg. "Ik heb hem aangegeven dat deze collega alle steun van onze organisatie kan verwachten die hij nodig heeft", zegt Bouman. "Wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie."

Bezorgde dienders
"Twee jaar cel voor 'schietende agent', terwijl het OM vrijspraak had geëist. Een uitspraak die de moraal van iedere diender heel diep raakt", reageert het Platform Bezorgde Dienders, dat streeft naar het verhogen van de veiligheid van politiemensen en die van de burger. Het stelt zichzelf voor als 'de stem van de werkvloer'.

Persoonlijk
Daarnaast komen agenten op persoonlijke titel op voor hun veroordeelde collega. Verschillende wijkagenten reageren vol onbegrip.

Kamervragen
Ook de landelijke politiek houdt zich bezig met het vonnis. "Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is", zegt VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen na de veroordeling. Het OM eiste vrijspraak en de rechter veroordeelde de agent tot twee jaar gevangenisstraf. "Dat verschil roept vragen op", aldus het Kamerlid.

Verwachtingen
De agent schoot als lid van een arrestatieteam op een ramkraker die achter het stuur zat en raakte de bijrijder. "We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie'', aldus Tellegen. "Maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen", aldus het liberale Kamerlid.

De agent gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de straf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in
Schietende agent in hoger beroep tegen celstraf
vuurwapen
Uitspraak zaak Mike Stok is 'opsteker' voor Kerkraadse agent
Tijdschrift de fout in met artikel over schietende agent
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen