Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote verontwaardiging na veroordeling schietende agent

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2015 - 17:48

De politieagent uit Kerkrade die vrijdag veroordeeld werd tot twee jaar cel krijgt masaal steun van zijn collega's. Ze zijn het oneens met de uitspraak.

Ook nationale politie heeft geen goed woord over voor het vonnis. In een persbericht stelt de organisatie 'verbijsterd' te zijn door de veroordeling van de agent. "Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank", reageert korpschef Gerard Bouman van de nationale politie. Hij heeft contact gehad met Gery Veldhuis, de chef van de eenheid Limburg. "Ik heb hem aangegeven dat deze collega alle steun van onze organisatie kan verwachten die hij nodig heeft", zegt Bouman. "Wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie."

Bezorgde dienders
"Twee jaar cel voor 'schietende agent', terwijl het OM vrijspraak had geëist. Een uitspraak die de moraal van iedere diender heel diep raakt", reageert het Platform Bezorgde Dienders, dat streeft naar het verhogen van de veiligheid van politiemensen en die van de burger. Het stelt zichzelf voor als 'de stem van de werkvloer'.

Persoonlijk
Daarnaast komen agenten op persoonlijke titel op voor hun veroordeelde collega. Verschillende wijkagenten reageren vol onbegrip.

Kamervragen
Ook de landelijke politiek houdt zich bezig met het vonnis. "Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is", zegt VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen na de veroordeling. Het OM eiste vrijspraak en de rechter veroordeelde de agent tot twee jaar gevangenisstraf. "Dat verschil roept vragen op", aldus het Kamerlid.

Verwachtingen
De agent schoot als lid van een arrestatieteam op een ramkraker die achter het stuur zat en raakte de bijrijder. "We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie'', aldus Tellegen. "Maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen", aldus het liberale Kamerlid.

De agent gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de straf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in
Schietende agent in hoger beroep tegen celstraf
vuurwapen
Uitspraak zaak Mike Stok is 'opsteker' voor Kerkraadse agent
Tijdschrift de fout in met artikel over schietende agent
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen