Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote verontwaardiging na veroordeling schietende agent

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2015 - 17:48

De politieagent uit Kerkrade die vrijdag veroordeeld werd tot twee jaar cel krijgt masaal steun van zijn collega's. Ze zijn het oneens met de uitspraak.

Ook nationale politie heeft geen goed woord over voor het vonnis. In een persbericht stelt de organisatie 'verbijsterd' te zijn door de veroordeling van de agent. "Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank", reageert korpschef Gerard Bouman van de nationale politie. Hij heeft contact gehad met Gery Veldhuis, de chef van de eenheid Limburg. "Ik heb hem aangegeven dat deze collega alle steun van onze organisatie kan verwachten die hij nodig heeft", zegt Bouman. "Wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie."

Bezorgde dienders
"Twee jaar cel voor 'schietende agent', terwijl het OM vrijspraak had geëist. Een uitspraak die de moraal van iedere diender heel diep raakt", reageert het Platform Bezorgde Dienders, dat streeft naar het verhogen van de veiligheid van politiemensen en die van de burger. Het stelt zichzelf voor als 'de stem van de werkvloer'.

Persoonlijk
Daarnaast komen agenten op persoonlijke titel op voor hun veroordeelde collega. Verschillende wijkagenten reageren vol onbegrip.

Kamervragen
Ook de landelijke politiek houdt zich bezig met het vonnis. "Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is", zegt VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen na de veroordeling. Het OM eiste vrijspraak en de rechter veroordeelde de agent tot twee jaar gevangenisstraf. "Dat verschil roept vragen op", aldus het Kamerlid.

Verwachtingen
De agent schoot als lid van een arrestatieteam op een ramkraker die achter het stuur zat en raakte de bijrijder. "We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie'', aldus Tellegen. "Maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen", aldus het liberale Kamerlid.

De agent gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de straf.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in
Schietende agent in hoger beroep tegen celstraf
vuurwapen
Uitspraak zaak Mike Stok is 'opsteker' voor Kerkraadse agent
Tijdschrift de fout in met artikel over schietende agent
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen