Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote twijfels over provinciale bijdrage Parkstadfietspad

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 22:02

Een meerderheid van het Limburgs Parlement vindt dat de aanleg van de Leisure Lane in Parkstad eenvoudiger en goedkoper moet.

Ook is die meerderheid van mening dat de provincie teveel betaalt aan het toeristisch fietspad van 33 kilometer door Parkstad. Ze heeft dan ook grote problemen met de 9,1 miljoen die het provinciebestuur extra wil uittrekken voor de Leisure Lane, bovenop een eerdere bijdrage van 4,4 miljoen.

Pleasure Lane
Statenlid Hans Reuser van Forum voor Democratie sprak van een Pleasure Lane. "Waarom moet dat zo luxe zijn in Parkstad. Mag het alsjeblieft wat soberder", aldus Reuser. PvdA-statenlid Aleida Berghorst pleitte ervoor om te bekijken waar kan worden versoberd. "Er hoeven geen diamanten in het asfalt. Een fietspad blijft een fietspad", verklaarde zij.

25,3 miljoen
De Leisure Lane kost in totaal 25,3 miljoen euro. De provincie wil daarvan dus 13,5 miljoen betalen. De zes betrokken gemeenten dragen 8,3 miljoen bij en IBA 3,5 miljoen. Dat is een samenwerkingsverband om via projecten de economische structuur van Parkstad te versterken.

Buidel
Daarmee wordt afgeweken van de regel dat gemeenten minimaal de helft meebetalen aan dergelijke projecten. SP-statenlid Jorge Wolters Gregório vindt dat niet uit te leggen aan andere gemeenten waar fietspaden om financiële reden worden geschrapt. Ook volgens PVV, VVD, PvdA, D66 moeten de regio en/of IBA dieper in de buidel tasten.

Luxe
Gedeputeerde Carla Brugman was van mening dat het wel meevalt met de luxe van het fietspad. "De aanleg kost gemiddeld 6,6 ton per kilometer, normaal is dat 5 ton. Tegelijk is het ook bedoeld om meer mensen op de fiets te krijgen in Parkstad, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer. Want in dat opzicht loopt de regio nog achter", aldus de gedeputeerde.

Uitkleden
Zij wees er verder op dat het om een fietspad gaat dat veel breder is dan normaal en twee richtingen opgaat. "Ga je het fietspad helemaal uitkleden, dan blijft er van het principe weinig over", zo verklaarde Brugman.

Op 14 februari moet het Limburgs Parlement een besluit nemen over de provinciale bijdrage aan de Leisure Lane.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen