Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote scheuren in Schimmertse kerk ontdekt

Geplaatst opzaterdag 18 april 2020 - 19:00

Een geluk bij een ongeluk. Dankzij de coronacrisis kon vaart worden gemaakt met de broodnodige restauratie van de Sint Remigiuskerk in Schimmert. Maar goed ook. Want bij nadere inspectie bleek de kerk er slechter aan toe dan gedacht.

Het was al duidelijk dat de kerk scheuren vertoonde en toe was aan een opknapbeurt. Maar bij de voorbereidingen daarvoor, kwamen nog meer scheuren aan het licht.

"Toen ik ze van dichtbij zag, schrok ik toch wel een beetje", zegt restauratiearchitect Jac Hendrix.

Scheuren
Drie maanden geleden ontdekte pastoor John van Oss scheuren in de muren en het plafond. Vervolgens constateerde de inspectie in februari dat de 96-jaar oude kerk dringend toe is aan restauratie. "Toen ik met een hoogwerker het plafond inspecteerde, zag ik al dat de scheuren door de stormen van de afgelopen maanden verergerd zijn. Toen gaf ik al aan dat er een steiger moest komen om de reparaties uit te kunnen voeren. Vorige week stond ik op de steiger en toen zag ik pas hoe groot de scheuren echt waren. Ik kan op sommigen plekken zelfs mijn hand er in steken", zegt Jac Hendrix.

Gesloten deuren
Door de coronacrisis moest de Sint-Remigiuskerk noodgedwongen haar deuren sluiten. En dat kwam goed uit voor de restauratiewerkzaamheden. "We maken nu gebruik van de sluiting van onze kerk. We zijn natuurlijk ook erg geschrokken van de staat van de scheuren en we zijn blij dat er nu op tijd iets aan gedaan kan worden", zegt pastoor Van Oss.

Geen gevaar
Op het oog zien de scheuren, met name op het centrale punt waar de gewelven samen komen, er uit alsof er ieder moment een groot brokstuk naar beneden kan vallen. Maar volgens Jac Hendrix is dat niet het geval. "Als dat zo was, had ik meteen aan de bel getrokken. We hebben een tijd geleden al de loszittende stenen er uit gehaald om dit te voorkomen. Op de plekken waar de scheuren nu zitten, kan er niks meer naar beneden vallen omdat de stenen op de plekken van de scheuren nog goed in elkaar vast zitten. Maar als we nu een aardbeving zouden krijgen, dan gaat het wel fout. Dat er iets moet gebeuren mag duidelijk zijn", zegt de restauratiearchitect.

Zware belasting
In Limburg worden volgens Hendrix alle kerken regelmatig gecontroleerd. Daardoor is hij niet van mening dat alle kerken nu extra gecontroleerd moeten worden na de ontdekking van de scheuren in de Sint-Remigiuskerk. "Alle kerken worden jaarlijks bekeken en we zien dit soort scheuren nu steeds meer ontdekt worden. Dat is ook vrij normaal aangezien veel kerken de laatste jaren het zwaar te verduren hebben gehad door het extreem wisselende weer. Het is een kwestie van goed blijven monitoren en op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is", zegt Hendrix.

Volgens Hendrix gaan de werkzaamheden ongeveer één maand duren.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen