Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grote politie-actie kan leiden tot verbod op motorclubs'

Geplaatst opzondag 31 mei 2015 - 15:43

De recente grootscheepse politie-actie tegen motorbendes in Limburg zou best eens kunnen leiden tot een verbod van motorclubs.

Dat zei Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht, zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Grote stap
"Deze actie kan een nieuwe testcase worden. Als kan worden aangetoond dat ze criminele activiteiten faciliteren kom je een grote stap verder. En er is in de afgelopen zeven jaar al heel veel informatie verzameld", zegt Nelen.

Geen wetswijziging nodig
Volgens de hoogleraar is voor een verbod geen wetswijziging nodig. Maar dan moet wel het bewijs worden geleverd dat die strafbare feiten in verenigingsverband zijn gepleegd.

Geen illusies maken
Hans Nelen betwijfelt trouwens of een verbod van outlaw motor gangs veel effect zal sorteren. "Zware jongens zullen hun criminele activiteiten anders gaan inrichten. Het is een illusie om te denken dat door een verbod van chapters de georganiseerde hennepteelt in de grensstreek zal verdwijnen."

Hij pleitte voor intensieve samenwerking met de Belgische en Duitse autoriteiten om de structuur en werkwijze van de clubs te analyseren.

Journalisten ter plaatse
Hoogleraar Nelen noemde het 'verrassend' dat journalisten aanwezig waren bij de arrestatie van Bandidos-president Harrie Ramakers.

"De media moeten van tevoren zijn ingelicht. Het is niet gebruikelijk dat cameraploegen filmen hoe de hoofdverdachte in zijn onderbroek wordt afgevoerd. Het zal trouwens niet bedoeld zijn om de persoon in kwestie te vernederen, maar om de glans van de motorclubs af te halen."

Ontwikkelingen in motorwereld
Volgens de hoogleraar zijn er twee opvallende ontwikkelingen gaande in de motorwereld: de forse stijging van het aantal motorclubs in West-Europa, en het gemak waarmee bikers overstappen van de ene naar de andere club. "Dat was een paar jaar geleden absoluut not done."

Lees hier alles over de acties tegen motorbendes in Limburg.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zaak Bandidos vertraagd door gebrek aan rechercheurs
'Leden van Bandidos maken zich schuldig aan criminaliteit'
Strenge aanpak motorclubs: 1 op 5 verdachten veroordeeld
Identiteit van zwaar toegetakelde man bekend bij politie
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen