Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Grote opluchting: Britse vliegeniers eindelijk begraven

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 10:00

Vier Britse vliegeniers die op 11 september 1942 neerstortten in Echt, worden na 76 jaar eindelijk geborgen. De vreugde en opluchting zijn groot bij betrokkenen.

De bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer bij abdij Lilbosch bij Echt. De lichamen van de vier Britse bemanningsleden liggen nog onder de grond in het wrak.

Stichting
Tijdens de gemeenteraadszitting in Echt-Susteren donderdagavond bleek dat het wrak geborgen kan worden. Marleen Jennissen, van de stichting Berging Sterling, is opgelucht. "Geweldig! Daar hebben we jaren op gewacht." Jennissen zet zich al jaren in voor de berging van het wrak om een zeer persoonlijke reden: haar vader. "Hij moest op 11 september 1942, de dag na de crash, het resterende gewonde vee uit de wei halen waar het toestel was neergestort. Mijn vader had het er altijd over", zegt de vrouw. "Hij kon zich er niet mee verenigen dat die vier vermisten daar onder de grond bleven liggen, zonder graf."

Lees ook: Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Abdij
De grond waar het wrak ligt, wordt gebruikt als akkerland van abdij Lilbosch. De abdij wilde tot nu toe niet meewerken aan een berging omdat hij de grafrust wilden bewaken, maar daar is Jennissen het nooit mee eens geweest. "Het is nooit de bedoeling geweest om daar iemand te begraven. Ze zijn er gewoon blijven liggen." Volgens Jennissen is de familie van de vliegeniers ook al op de hoogte en zijn ze zeer verheugd.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen