Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote opluchting: Britse vliegeniers eindelijk begraven

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 10:00

Vier Britse vliegeniers die op 11 september 1942 neerstortten in Echt, worden na 76 jaar eindelijk geborgen. De vreugde en opluchting zijn groot bij betrokkenen.

De bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer bij abdij Lilbosch bij Echt. De lichamen van de vier Britse bemanningsleden liggen nog onder de grond in het wrak.

Stichting
Tijdens de gemeenteraadszitting in Echt-Susteren donderdagavond bleek dat het wrak geborgen kan worden. Marleen Jennissen, van de stichting Berging Sterling, is opgelucht. "Geweldig! Daar hebben we jaren op gewacht." Jennissen zet zich al jaren in voor de berging van het wrak om een zeer persoonlijke reden: haar vader. "Hij moest op 11 september 1942, de dag na de crash, het resterende gewonde vee uit de wei halen waar het toestel was neergestort. Mijn vader had het er altijd over", zegt de vrouw. "Hij kon zich er niet mee verenigen dat die vier vermisten daar onder de grond bleven liggen, zonder graf."

Lees ook: Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Abdij
De grond waar het wrak ligt, wordt gebruikt als akkerland van abdij Lilbosch. De abdij wilde tot nu toe niet meewerken aan een berging omdat hij de grafrust wilden bewaken, maar daar is Jennissen het nooit mee eens geweest. "Het is nooit de bedoeling geweest om daar iemand te begraven. Ze zijn er gewoon blijven liggen." Volgens Jennissen is de familie van de vliegeniers ook al op de hoogte en zijn ze zeer verheugd.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen