Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote opluchting: Britse vliegeniers eindelijk begraven

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 10:00

Vier Britse vliegeniers die op 11 september 1942 neerstortten in Echt, worden na 76 jaar eindelijk geborgen. De vreugde en opluchting zijn groot bij betrokkenen.

De bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer bij abdij Lilbosch bij Echt. De lichamen van de vier Britse bemanningsleden liggen nog onder de grond in het wrak.

Stichting
Tijdens de gemeenteraadszitting in Echt-Susteren donderdagavond bleek dat het wrak geborgen kan worden. Marleen Jennissen, van de stichting Berging Sterling, is opgelucht. "Geweldig! Daar hebben we jaren op gewacht." Jennissen zet zich al jaren in voor de berging van het wrak om een zeer persoonlijke reden: haar vader. "Hij moest op 11 september 1942, de dag na de crash, het resterende gewonde vee uit de wei halen waar het toestel was neergestort. Mijn vader had het er altijd over", zegt de vrouw. "Hij kon zich er niet mee verenigen dat die vier vermisten daar onder de grond bleven liggen, zonder graf."

Lees ook: Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Abdij
De grond waar het wrak ligt, wordt gebruikt als akkerland van abdij Lilbosch. De abdij wilde tot nu toe niet meewerken aan een berging omdat hij de grafrust wilden bewaken, maar daar is Jennissen het nooit mee eens geweest. "Het is nooit de bedoeling geweest om daar iemand te begraven. Ze zijn er gewoon blijven liggen." Volgens Jennissen is de familie van de vliegeniers ook al op de hoogte en zijn ze zeer verheugd.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen