Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote opkomst bij Unmute Us-protest Maastricht

Geplaatst opzaterdag 11 september 2021 - 15:08

Enkele duizenden mensen hebben zaterdagmiddag in Maastricht meegelopen in het Unmute-protest, om aandacht te vragen voor de evenementenbranche die nog altijd zwaar getroffen wordt door de coronamaatregelen.

Met verschillende geluidswagens trok de stoet van het Mecc door de stad naar de Geusselt. De muziek gaf de demonstratie de sfeer van een festival. Dat werd nog versterkt als de stoet af en toe stokt, en mensen de kans krijgen even te dansen.

Video: L1

Frustratie
Unmute Us wordt georganiseerd door de Nederlandse festival- en evenementenbranche, die het hoog tijd vindt dat ook zij weer de ruimte moeten krijgen om evenementen te organiseren. Ook Limburgse festivals als Pinkpop en Essential onderschrijven de actie.

De frustratie in de sector is groot, niet in het minst omdat er bijvoorbeeld wel groen licht gegeven werd voor de dagelijks door 70.000 mensen bezochte Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Ze vinden het onverteerbaar dat hiervoor wel ruimte is, maar dat een muziekfestival maximaal 750 bezoekers kan ontvangen.

Feesten
Verschillende demonstranten in Maastricht hadden protestborden bij zich, waarop ook de link met de race in Zandvoort werd gelegd. "Het is meten met twee maten, het klopt niet", zegt een van de deelnemers. 'Het is niet eerlijk, ik voel me in de maling genomen. Ik heb me aan alle regels gehouden, ik ben ingeënt, het mag wel weer eens los". Een andere demonstrant is ook duidelijk waarom hij hier is. "Ik ben hier naar toe gekomen om te vieren voor onze vrijheid en te protesteren. We willen lekker naar buiten kunnen gaan en met vrienden kunnen rondlopen en kunnen feesten."

Lees ook: Limburgse festivals verbijsterd over drukte Zandvoort

Tweede keer
Het is de tweede keer dat er in Nederland een Unmute Us-actie word gehouden. Dat gebeurde eerder op 21 augustus, toen er in totaal zo'n 70.000 mensen op de been kwamen. Toen was Maastricht nog niet van de partij. Inmiddels doen er tien steden mee. Behalve in Maastricht zijn er ook demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Leiden, Tilburg en Den Haag.

Lees ook: Demonstratie in Maastricht tegen evenementenbeleid kabinet

Drukte
Net als in Maastricht is er veel toeloop op de protestmarsen. In Amsterdam werden zo'n 15.000 mensen verwacht, en is inmiddels opgeroepen niet meer te komen vanwege de drukte. In totaal kwamen er volgens de organisatie zo'n 150.000 mensen in actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen