Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote onzekerheid onder kleine festivals in Limburg

Geplaatst opdonderdag 25 maart 2021 - 22:55

Er heerst grote onzekerheid onder de kleinere festivals in Limburg. Organisaties kunnen op dit moment nog niet zeggen of de festivals deze zomer wel of niet doorgaan.

Een rondgang van L1 langs de kleinere festivalorganisaties in Limburg lijkt te bevestigen dat men over het algemeen afwachtend is. Websites van meerdere lokale festivals zijn niet meer actueel. Na de lockdown van maart vorig jaar lijken veel organisaties in ruststand te zijn gegaan.

Garantiefonds
De Limburgse festivalorganisaties bestuderen de regels van het garantiefonds. Het kabinet heeft dat fonds aangekondigd voor evenementen, speciaal bedoeld voor organisatoren die willen beginnen met het opzetten van bijvoorbeeld festivals. Het kabinet trekt hier minimaal 300 miljoen euro voor uit. Maar het is voor de organisaties nog niet helemaal duidelijk of en in welke mate ze daar aanspraak op kunnen maken.

Lees ook: Steun kabinet: festivalwereld voorzichtig optimistisch

Mogelijk weer een jaar uitstellen
"Er zitten te veel haken en ogen aan het garantiefonds", zegt Luuk Verstappen, organisator van Outrageous Festival in Heythuysen. "Daarnaast staat ons festival al in juli op de planning. Wij weten niet wat dan de regels zijn. Veel festivals zijn gratis, maar wij werken met entreetickets. Een annuleringsverzekering voor een klein festival zoals wij is erg duur. Wij verwachten dat wij het evenement weer een jaar moeten uitstellen", aldus Verstappen.

Beslissing
De organisatie van De Tent Sjteit in Arensgenhout hoopt volgende week een beslissing te kunnen nemen. "Wij peilen binnen het organisatiecomité of er überhaupt draagvlak is en of er mogelijkheden zijn om het festival te realiseren", vertelt organisator Ceryl van Oppen.

De Tent Sjteit staat gepland van 30 juli tot en met 2 augustus. Het programma is een jaar doorgeschoven, zoals dat bij de meeste festivals is geregeld. "Als de anderhalve meter nog geldt, wordt het haast onmogelijk om het door te laten gaan", zegt Van Oppen. Ook Raadpop in Nederweert, dat in juli op de planning staat, is niet optimistisch: "Wij verwachten dat het niet door kan gaan. Over twee weken hopen wij een definitief besluit genomen te hebben", legt organisator Rolf Verheijen uit.

Lees ook: Steun kabinet: festivalwereld voorzichtig optimistisch

Positiever
Sjilvend Rockt hoopt dat het dit jaar wel gewoon doorgaat. Het festival staat gepland tijdens het laatste weekend van augustus. "Mocht Pinkpop dat weekend plaatsvinden, dan zullen wij een weekje opschuiven", zegt de organisator. "Wij gaan ervan uit dat tegen die tijd meer mogelijk is. Het programma staat, de tent is geboekt en de afspraken zijn gemaakt met drankleveranciers."

Lokale verenigingen
Het OP Festival in Horst dient als een podium voor lokale verenigingen zoals fanfares en zanggroepen. "Maar die kunnen op dit moment nog niet repeteren", stelt organisator Pieter-Nic van den Beuken. "Wij zouden op relatief korte termijn een festival kunnen organiseren, maar als verenigingen niet kunnen optreden, heeft het festival geen zin. Eerst zal die regeling veranderd moeten worden."

Het OP Festival dient als de start voor het nieuwe culturele seizoen in Horst. "Het hele programma is gebouwd op vrijwilligers uit de regio", aldus de organisator.

Pinkpop
De grotere festivals willen wel weer graag van start. Maar het is nog steeds onzeker of ze door kunnen gaan. Eerder werd al bekend dat Pinkpop een vergunning heeft aangevraagd om eventueel te kunnen uitwijken van juni naar eind augustus. Het oudste popfestival van Nederland zou dan van 27 tot en met 29 augustus plaatsvinden.

Lees ook: Pinkpop mogelijk verplaatst naar augustus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen