Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote onzekerheid bij festivalorganisaties voor volgend jaar

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 6:00

Kunnen we volgend jaar weer massaal optredens en festivals bezoeken? Limburgse festivalorganisaties houden de ontwikkelingen rondom coronavaccins nauwlettend in de gaten. Achter de schermen werken ze aan de edities voor 2021, maar onzekerheid blijft troef.

Dat blijkt uit een rondgang langs organisatoren van festivals zoals Solar Weekend, Pinkpop en Bospop.

Nog geen hosanna
Volgens Niek Murray van Pinkpop wordt gewerkt aan de volgende editie van het Landgraafse festival. "Maar vanwege de onzekerheden niet zo hard als voorgaande jaren het geval zou zijn in deze tijd", zegt hij. Een aantal artiesten is al geboekt en ook aan verdere invulling van de line-up wordt gewerkt. "Verder loopt de kaartverkoop ook, maar het is vooralsnog geen hosanna."

Eerste afzegging
In Weert kunnen ze daarover meepraten. Zo kreeg Bospop donderdag de eerste afzegging te verwerken. Voormalig Supertramp-voorman Rodger Hodgson heeft zijn tour voor volgend jaar afgeblazen. "Het blijft allemaal nog onzeker", zegt Koen Klomp van Bospop. Minister-president Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge hebben het laatst in de persconferentie gehad over een vaccin voor het virus. Mogelijk zijn de eerste vaccins in januari al klaar. "De ontwikkeling van meerdere vaccins tegen het coronavirus ziet er veelbelovend uit. De voorbereidingen aan onze kant gaan dus gewoon door", zegt Klomp.

Lees ook: Eerste afzegging voor Bospop-editie van 2021

De organisatie van het Solar Weekend in Roermond gaat een vergunning aanvragen voor 2021. "De plannen van dit jaar liggen er nog. Die kunnen we in principe volgend jaar zo uitrollen", zegt Danielle Smeets van organisator Extrema.

Vaccinatieplicht
De VVD heeft onlangs in de Tweede Kamer een voorstel gedaan voor een 'indirecte vaccinatieplicht'. Mensen die zich zouden laten inenten, mogen dan wél naar grote evenementen. Volgens minister De Jonge komt er voorlopig geen vaccinatieplicht, maar krijgen gevaccineerde mensen mogelijk meer vrijheden. Ook deze ontwikkelingen houden de festivals nauwlettend in de gaten. Er al inhoudelijk op reageren, vindt Murray nog te vroeg. "Dat vinden we een moeilijk stuk. Dat heeft ook met ethiek te maken", zegt de event manager van Pinkpop. "Daarentegen zijn we wel heel benieuwd naar de uitkomsten van de fieldlabs met proeffestivals." Koen Klomp van Bospop sluit zich hierbij aan. "De discussie rond de vaccinatieplicht is gevoelig en complex. De komende maanden blijven dan ook onzeker. Gelukkig hebben we nog wat ruimte. Ik verwacht dat er in de eerste maanden van 2021 meer duidelijkheid zal ontstaan voor de festivalbranche. Mogelijk zijn er dan weer nieuwe richtlijnen."

Bij Solar denken ze na over eventuele alternatieven voor de vaccinatieplicht. "Wij zijn onderzoek aan het doen naar het gebruik van sneltesten of een eigen teststraat", zegt Smeets.

Duidelijkheid
De organisatie van het Zomerparkfeest in Venlo heeft naar eigen zeggen nog even tijd. Het gratis toegankelijke festival begint doorgaans pas in januari of februari met de voorbereidingen om het festival in de steigers te zetten. "Vorig jaar wisten we in maart dat er geen Zomerparkfeest zou plaatsvinden, maar volgend jaar willen we zeker iets doen", zegt een woordvoerder "We denken in verschillende scenario's. Bijvoorbeeld een online festival of een anderhalvemeterfestival. Daar denken we nog over na." De zegsman weet dat er ook nog een mogelijkheid is dat er een vaccin wordt ontwikkeld. "Dan hangt de vlag er weer heel anders bij. De evenementensector smacht in ieder geval naar duidelijkheid."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen