Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote ontdekking: uniek lieveheersbeestje gespot in Roermond

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 13:19

In de buurt van Roermond is een voor Nederland uniek lieveheersbeestje gevonden. Het gaat om een soort die in zuidelijker streken vaak voorkomt, maar die tot nu toe nooit in Nederland was gezien, aldus EIS Kenniscentrum Insecten vrijdag.

De kever heeft de naam 'zwervend lieveheersbeestje' gekregen.

Tientallen exemplaren
Een waarnemer vond het lieveheersbeestje op een kruldistel in de buurt van Roermond. Hij en andere waarnemers herkenden het beestje niet als een in Nederland bekende soort. De meeste noordelijke vindplaats van de kever tot nu toe was bij Worms in Duitsland, 300 kilometer zuidelijker dan Limburg. Bij nader onderzoek op de vindplaats zijn tientallen exemplaren van het zwervend lieveheersbeestje gevonden, net als larven en poppen.

Langer verblijf
Dat betekent volgens EIS dat de soort zich al in Nederland heeft voortgeplant en mogelijk hier blijft. Vermoedelijk zijn de zuidelijke kevers eind juni op een zeer warme luchtstroom vanuit Zuid-Europa meegekomen naar Nederland. Er waren eerder geen aanwijzingen dat de soort oprukte naar noordelijker streken.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen