Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote landelijke ov-staking, drukte op Limburgse wegen

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 6:36

De grootste ov-staking die ons land in tientallen jaren heeft gekend, leidt dinsdagmorgen tot grotere drukte dan normaal op de Limburgse wegen.

Met name op de A2 tussen Weert en Eindhoven, rond knooppunt Kerensheide en op de A67 richting Eindhoven zijn de files langer dan normaal.

Ook begonnen de files al rond 7:00 uur, een stuk eerder dan anders. Na 8:00 uur begon de drukte alweer af te nemen.

Pensioen
Met de acties, die tot in de nacht duren, hopen de bonden het kabinet op de knieën te krijgen om 'een fatsoenlijk pensioen' af te dwingen. De stakingen zullen waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor iedereen die dinsdag ergens naartoe moet.

Kijk voor de actuele situatie op de Limburgse wegen op 1limburg.nl/verkeer

Rechter
De bonden kondigden eerder aan dat het openbaar vervoer vrijwel overal in het land plat zal liggen. Wel oordeelde de rechter zondag dat er niet gestaakt mag worden rond Schiphol, omdat de luchthaven bereikbaar moet blijven met het openbaar vervoer. De rechter vreesde anders voor gevaar voor de openbare orde. Er komt een 'noodpendel' tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, waardoor er op het traject vier treinen per uur rijden. Normaal zijn dat er 25 per uur.

Flinke files
Op de wegen worden flinke files verwacht, zeker tijdens de spits. Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk samen te reizen. Ondanks de pendel roept ook Schiphol mensen om de luchthaven zoveel mogelijk te mijden. De NS riep mensen eerder al op om niet naar stations te komen. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven
(Infrastructuur) gaan de acties impact hebben. "Het wordt heel vervelend", voorspelde ze eerder.

Minder ingrijpende
De ov-loze dinsdag wordt gevolgd door een algemene actiedag op woensdag. Dan leggen werknemers in tal van sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en de sociale werkvoorziening, 24 uur het werk neer. In de zorg, bij de overheid en in het onderwijs zijn ook acties, maar minder ingrijpende.

Eerder kunnen stoppen
Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor een pensioen voor iedereen, dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten
eerder kunnen stoppen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen