Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote kerstonzekerheid horeca: 'Er moet duidelijkheid komen'

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 10:27

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op tot meer duidelijkheid over de feestdagen voor de horecasector. "De horeca kan gewoon geen zinvolle planning maken zo."

Dat zegt voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland, donderdag op L1 Radio.

Niet op het allerlaatste moment
Vanwege de geldende coronamaatregelen moeten restaurants en cafés om 17:00 uur de deuren sluiten. Deze regel geldt volgens het Rijk in ieder geval tot 19 december. Over de periode daarna wordt over twee weken pas meer bekend. En dat is voor de horeca te laat. "Er zal gewoon eerder duidelijkheid moeten komen. Slecht nieuws ontvangen is nooit goed, maar het op het allerlaatste moment horen is nog erger", stelt Paulus.

Voorbereidingen en personeel
De planning van de horeca moet ruim op tijd klaar zijn. Als dat niet gebeurt, heeft dat de nodige consequenties. Restaurants moeten zich kunnen voorbereiden en rekening houden met de bestellingen. "Daarnaast moet je je personeel weer op tijd aan de slag zien te krijgen. Tijdens de kerstdagen zijn mensen gefocust op de avond, maar ook oproepkrachten hebben iets gepland met familie. Dat zouden ze dan weer moeten omgooien", zegt Monique Heijligers van restaurant Silvester in Sittard.

Veel reserveringen stromen nu al binnen, maar die geven geen zekerheid aangezien het demissionaire kabinet nog een besluit moet nemen. "Alle kerstdagen zitten we vol. Maar kunnen we zoveel mensen herbergen zoals gepland was? En moeten we klanten straks gaan teleurstellen?", vraagt Heijligers zich af.

'Krijgen het op ons bordje gegooid'
De KHN heeft forse kritiek op de manier waarop het kabinet naar de horeca kijkt. "Ze behandelen ons als een of ander knopje die ze naar wens aan of uit kunnen zetten. Daarbij denken ze niet na over de gevolgen voor de sector", vertelt Paulus.

Volgens hem komen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge steeds met iets anders op de proppen. "We krijgen het op ons bordje gegooid en moeten ermee dealen. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid en onrust." In zijn ogen mag de sector wel wat respectvoller behandeld worden. Anderzijds heeft de branchevereniging begrip voor de ingewikkeldheid van de situatie, maar wil toch dat het kabinet weken van tevoren een beslissing klaar heeft liggen.

'Steviger besluiten voor andere sectoren'
Maar wat wil de horecasector het liefst horen? Weer open tot 20:00 uur? Is dat een idee? "Nee, dan ben je er nog niet", concludeert Paulus. De KHN wil dat de sector ruimer mag gaan ondernemen. En dat kan volgens Paulus veilig. "Dat hebben we aangetoond. Daarnaast mogen er steviger besluiten op tafel komen voor andere sectoren. Het is niet zo dat we daarvoor pleiten, maar op dit moment lijkt het erop alsof daar niet over gesproken mag worden."

Diner naar de middag
De branchevereniging zegt dat de december gemiddeld genomen de beste maand is voor de horeca. Paulus ziet dat ondernemers creatieve ideeën hebben in het geval als het kabinet weer met slecht nieuws komt. Zo verplaatsen restaurants avonddiners naar de middag. "Dat is dan een dunch: een combinatie van lunch en diner. Dat willen ze wel uitproberen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen