Volgens Jo van den Brand, programmaleider bij het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge- Energie Fysica (Nikhef), wordt de telescoop in de wetenschapswereld als een ‘gamechanger’ gezien.
"Die kan baanbrekend werk verrichten op het gebied van ruimte en tijd." Hij acht de kans 'vrij groot' dat de ondergrondse telescoop in Limburg landt.
Grensregio
Het Duitse Albert-Einstein- Institut heeft zich inmiddels verbonden aan de ambitie om de detector voor zwaartekrachtgolven te bouwen in de grensregio. Mocht de keuze op Nederland vallen, zijn Zuid-Limburg en het grensgebied bij Nordrhein-Westfalen vanwege de unieke ondergrond de aangewezen locaties voor de aanleg van drie buizen van tien kilometer lang, die één miljard euro kosten.
Zwaartekracht
Met zwaartekrachtgolven kunnen processen in het heelal worden bestudeerd en kan de theorie van de zwaartekracht worden onderzocht. Gouverneur Theo Bovens is positief. "Er moeten nog heel wat besluiten worden genomen, maar de steun voor Nederland, en dus voor Limburg, is er." De telescoop, waarmee minimaal duizend banen zijn gemoeid, zal pas in 2030 operationeel zijn.
Landelijk en internationaal groeit de steun voor een Einstein Telescoop in Zuid-Limburg.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.