Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote kans dat bomenkap langs N280 in Weert niet doorgaat

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2015 - 15:16

De kans is groot dat de kap van 400 bomen langs de N280 (Roermondseweg) in Weert voor de aanpassing van de provinciale weg niet doorgaat.

In een statencommissie zei PvdA-gedeputeerde Eric Geurts dat het kappen van 'een mooie laan met bomen' niet zijn voorkeur heeft.

Kritiek
"Als je de natuur zwaar wilt laten wegen, moet je daar in de praktijk ook naar handelen", was de boodschap van de gedeputeerde.
Op de voorgenomen bomenkap is veel kritiek gekomen. Zo nam de gemeenteraad van Weert unaniem een motie aan waarin de kap 'niet wenselijk' wordt genoemd. Gedeputeerde Geurts verklaarde die motie 'heel serieus' te nemen en in gesprek te zijn met Weert over de situatie. 'Geeft u mij even de tijd om dat tot een goed einde te brengen', aldus de gedeputeerde.

U-bocht
In de oorspronkelijke plannen voor de grondige opknapbeurt van de N280 tussen Weert en Roermond was de bomenkap niet opgenomen. Maar nu het ontwerp is aangepast, zou de kap wel nodig zijn, omdat de bomen anders te dicht op de rijbaan staan. En dat zou een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.
Gedeputeerde Geurts wil na de zomer met een definitief voorstel komen. Daarin wordt ook ingegaan op andere controversiële punten, zoals een U-bocht die het verkeer in Roermond moet maken richting A73 en Duitsland.

Onnatuurlijk
In de statencommissie noemde Geurts dat verplicht keren 'onnatuurlijk'. Tegelijk wees hij erop dat een alternatief extra geld kost.
Op initiatief van VVD-statenlid Anton Kirkels komt er na de zomer ook een werkconferentie met alle betrokkenen over de stand van zaken rond de N280. Volgens Kirkels is er door de voorgestelde aanpassingen sprake van 'bijna een nieuwe variant', die heeft geleid tot afname van het draagvlak bij de vier betrokken gemeenten Weert, Leudal, Maasgouw en Roermond.

Lees ook:
- Onderzoeker: 'N280 met bomen juist stuk veiliger'
- Protestborden tegen bomenkap N280 Weert moeten weg
- Provincie: 400 bomen weg voor nieuwe N280
- Weert weigert bijdrage reconstructie N280

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bomenkap langs N280 in Weert gaat definitief niet door
Geplande opknapbeurt N280 valt duurder uit
Ontwerp N280 Leudal op enkele punten versoberd
Komt er toch een randweg rond Baexem?
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen