Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote kans dat bomenkap langs N280 in Weert niet doorgaat

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2015 - 15:16

De kans is groot dat de kap van 400 bomen langs de N280 (Roermondseweg) in Weert voor de aanpassing van de provinciale weg niet doorgaat.

In een statencommissie zei PvdA-gedeputeerde Eric Geurts dat het kappen van 'een mooie laan met bomen' niet zijn voorkeur heeft.

Kritiek
"Als je de natuur zwaar wilt laten wegen, moet je daar in de praktijk ook naar handelen", was de boodschap van de gedeputeerde.
Op de voorgenomen bomenkap is veel kritiek gekomen. Zo nam de gemeenteraad van Weert unaniem een motie aan waarin de kap 'niet wenselijk' wordt genoemd. Gedeputeerde Geurts verklaarde die motie 'heel serieus' te nemen en in gesprek te zijn met Weert over de situatie. 'Geeft u mij even de tijd om dat tot een goed einde te brengen', aldus de gedeputeerde.

U-bocht
In de oorspronkelijke plannen voor de grondige opknapbeurt van de N280 tussen Weert en Roermond was de bomenkap niet opgenomen. Maar nu het ontwerp is aangepast, zou de kap wel nodig zijn, omdat de bomen anders te dicht op de rijbaan staan. En dat zou een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.
Gedeputeerde Geurts wil na de zomer met een definitief voorstel komen. Daarin wordt ook ingegaan op andere controversiële punten, zoals een U-bocht die het verkeer in Roermond moet maken richting A73 en Duitsland.

Onnatuurlijk
In de statencommissie noemde Geurts dat verplicht keren 'onnatuurlijk'. Tegelijk wees hij erop dat een alternatief extra geld kost.
Op initiatief van VVD-statenlid Anton Kirkels komt er na de zomer ook een werkconferentie met alle betrokkenen over de stand van zaken rond de N280. Volgens Kirkels is er door de voorgestelde aanpassingen sprake van 'bijna een nieuwe variant', die heeft geleid tot afname van het draagvlak bij de vier betrokken gemeenten Weert, Leudal, Maasgouw en Roermond.

Lees ook:
- Onderzoeker: 'N280 met bomen juist stuk veiliger'
- Protestborden tegen bomenkap N280 Weert moeten weg
- Provincie: 400 bomen weg voor nieuwe N280
- Weert weigert bijdrage reconstructie N280

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bomenkap langs N280 in Weert gaat definitief niet door
Geplande opknapbeurt N280 valt duurder uit
Ontwerp N280 Leudal op enkele punten versoberd
Komt er toch een randweg rond Baexem?
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen