Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote kans dat bomenkap langs N280 in Weert niet doorgaat

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2015 - 15:16

De kans is groot dat de kap van 400 bomen langs de N280 (Roermondseweg) in Weert voor de aanpassing van de provinciale weg niet doorgaat.

In een statencommissie zei PvdA-gedeputeerde Eric Geurts dat het kappen van 'een mooie laan met bomen' niet zijn voorkeur heeft.

Kritiek
"Als je de natuur zwaar wilt laten wegen, moet je daar in de praktijk ook naar handelen", was de boodschap van de gedeputeerde.
Op de voorgenomen bomenkap is veel kritiek gekomen. Zo nam de gemeenteraad van Weert unaniem een motie aan waarin de kap 'niet wenselijk' wordt genoemd. Gedeputeerde Geurts verklaarde die motie 'heel serieus' te nemen en in gesprek te zijn met Weert over de situatie. 'Geeft u mij even de tijd om dat tot een goed einde te brengen', aldus de gedeputeerde.

U-bocht
In de oorspronkelijke plannen voor de grondige opknapbeurt van de N280 tussen Weert en Roermond was de bomenkap niet opgenomen. Maar nu het ontwerp is aangepast, zou de kap wel nodig zijn, omdat de bomen anders te dicht op de rijbaan staan. En dat zou een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.
Gedeputeerde Geurts wil na de zomer met een definitief voorstel komen. Daarin wordt ook ingegaan op andere controversiële punten, zoals een U-bocht die het verkeer in Roermond moet maken richting A73 en Duitsland.

Onnatuurlijk
In de statencommissie noemde Geurts dat verplicht keren 'onnatuurlijk'. Tegelijk wees hij erop dat een alternatief extra geld kost.
Op initiatief van VVD-statenlid Anton Kirkels komt er na de zomer ook een werkconferentie met alle betrokkenen over de stand van zaken rond de N280. Volgens Kirkels is er door de voorgestelde aanpassingen sprake van 'bijna een nieuwe variant', die heeft geleid tot afname van het draagvlak bij de vier betrokken gemeenten Weert, Leudal, Maasgouw en Roermond.

Lees ook:
- Onderzoeker: 'N280 met bomen juist stuk veiliger'
- Protestborden tegen bomenkap N280 Weert moeten weg
- Provincie: 400 bomen weg voor nieuwe N280
- Weert weigert bijdrage reconstructie N280

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bomenkap langs N280 in Weert gaat definitief niet door
Geplande opknapbeurt N280 valt duurder uit
Ontwerp N280 Leudal op enkele punten versoberd
Komt er toch een randweg rond Baexem?
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen