Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote frustratie bij ouders Brunssumse baby Fabian

Geplaatst opdinsdag 11 februari 2020 - 15:43

De ouders van de in 2017 overleden baby Fabian uit Brunssum vinden het onbegrijpelijk dat de oppasouders van Fabian hun rechtszaak in vrijheid mogen afwachten.

De oppasouders worden verdacht van de dood van de toen vijf maanden oude baby, maar werden in december na een uitspraak van het gerechtshof vrijgelaten. Dinsdag was een emotionele regiezitting. Het was tevens de eerste keer dat de verdachten voor de rechter moesten verschijnen.

Video: L1

Geweld
Justitie wilde dat de oppasvader opnieuw zou worden vastgezet, maar daar ging de rechter niet in mee. Dat besluit is niet uit te leggen aan de ouders, want uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat Fabian door geweld om het leven is gebracht. "Het kan niet anders dan een van deze verdachten (die op Fabian oppasten) of beiden hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar ze zwijgen zodat we niet weten wat er precies is gebeurd", zei Officier van Justitie Annemarie Kemp.

Lees ook: Oppasvader baby Fabian ook vrijgelaten

Contra-expertise
De advocaten van beide oppasouders zijn inmiddels bezig met een contra-expertise, waarbij andere deskundigen opnieuw naar de zaak kijken. Beiden ontkennen dat ze de baby iets hebben aangedaan. "Er was geen enkele aanleiding om de baby te mishandelen. De ouders hebben geen kort lontje en hebben zelf kleine kinderen. In de rapporten wordt wel erg snel een conclusie getrokken. Het letsel zou ook door de reanimatie veroorzaakt kunnen zijn", zo stelden beide advocaten van de oppasouders dinsdag.

Emoties
De vader van Fabian wilde tijdens de regiezitting al gebruik maken van hun spreekrecht, maar dat stond de rechter niet toe. "Er heerst grote frustratie bij de ouders. Aan de ene kant omdat de verdachten in december werden vrijgelaten, aan de andere kant omdat het zo ontzettend lang duurt voordat er duidelijkheid komt. Het dateert allemaal van oktober 2017", zei de advocate van de ouders. De vader werd het allemaal teveel. Hij verliet emotioneel de zaal.

Inhoudelijke behandeling
De zaak wordt over een maand of drie inhoudelijk behandeld als ook de rapporten van de verdediging klaar zijn. Een exacte datum is er nog niet, maar de rechter wil zo snel mogelijk met de inhoudelijke behandeling beginnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen