Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote blusoefening met helikopters op Brunssummerheide

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 18:18

Op de Brunssummerheide is donderdag een grootschalige oefening voor het bestrijden van natuurbranden uitgevoerd. Daarbij werden onder andere twee helikopters ingezet tegen een fictieve brand in het natuurgebied.

De oefening is georganiseerd door de Fire Bucket Operations (FBO). Dat is een samenwerkingsverband tussen de veiligheidsregio's, brandweer en Defensie. Daarnaast zijn Natuurmonumenten en de gemeenten Brunssum, Landgraaf en Heerlen bij de oefening betrokken. Uit veiligheidsoverwegingen is er geen publiek welkom.

Oefening
"Geen natuurgebied is hetzelfde," vertelt Christiaan Velthausz, landelijk coördinator van de FBO. Daarom is het van groot belang om op verschillende locaties oefeningen te houden. De grootschalige natuurbrandoefening vindt plaats zodat de verschillende partijen in geval van een natuurbrand efficiënt samen kunnen werken. Daarbij gaat het vooral om de FBO en de brandweer, de hoofdrolspelers in het bestrijden van natuurbranden.

Helikopters
Toch zijn er ditmaal geen brandweerlieden op de grond actief. Leon Eummelen van veiligheidsregio Zuid-Limburg: "Het is een moeilijk toegankelijk terrein. Met zware brandweerwagens is het lastig hier te komen. In noodsituaties doe je dat wel, maar voor een oefening is dat te zwaar." Tijdens de oefening worden een Chinook- en Cougar-helikopter gebruikt om een gesimuleerde brand op de Brunssummerheide te blussen. De helikopters verslepen grote emmers met water - fire buckets - die over de vlammenzee heengeworpen worden.

Veranderend klimaat
Natuurbranden komen steeds vaker voor in de provincie. Ook groeit de kans dat ze langduriger woeden en op meerdere plaatsen tegelijk uitbreken. Dat komt door het veranderende klimaat, waarbij steeds meer hitte en droogte komt kijken. De natuurbranden die in de Peel en het Nationaal Park de Meinweg woedden afgelopen jaar laten zien hoe belangrijk de oefening op de Brunssummerheide is. Bij die branden gingen honderden hectares aan gekoesterde natuur verloren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen