Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote actie tegen tabaksmaffia: meerdere invallen in Limburg

Geplaatst opmaandag 28 oktober 2019 - 13:39

De douane en de FIOD zijn maandag op meerdere plekken in Limburg binnengevallen in verband met een onderzoek naar een internationale bende die op grote schaal illegale sigaretten produceert en verkoopt.

De invallen vonden plaats in Stramproy, Brunssum, Eygelshoven, Roggel en Weert, zo meldt De Telegraaf. Bij de actie zijn 150 mensen van de FIOD ingezet en 80 medewerkers van de douane, zo meldt de krant.

Bert Langerak, directeur Opsporing FIOD: “In de illegale fabriek in Stramproy hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen. De afzet hiervan verloopt via allerlei kanalen. Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in de 24-uurs supermarkten, uit de kofferbak en via websites.”

Lees ook: FIOD verdubbelt speurders illegale sigaretten

100 miljoen
Hoeveel illegale sigaretten in beslag zijn genomen is nog niet bekend. Het is eveneens onduidelijk hoeveel aanhoudingen zijn verricht. Volgens De Telegraaf heeft de bende zeker voor 100 miljoen aan sigaretten geproduceerd.

In het buitenland zijn doorzoekingen gedaan in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, meldt de NOS.

Criminaliteit
Volgens Langerak hebben consumenten die een pakje sigaretten voor een paar euro kopen, boter op hun hoofd. “Als je willens en wetens dit soort goedkope sigaretten rookt, houd je ook een bepaald soort criminaliteit in stand.”

De FIOD-baas waarschuwt voor het gebruik van illegale sigaretten. “Dat roken slecht is voor je gezondheid is algemeen bekend. Maar in de illegale sigaretten zit vaak nog meer rommel.”

Sigarettenfabriek
Vorig jaar november werd een illegale sigarettenfabriek ontdekt in een loods in Susteren. Behalve een flinke partij rookwaar werden hier ook twee vastgebonden Polen aangetroffen. Dit jaar werd bij een controle in Brunssum ook een groot aantal illegale sigaretten in beslag genomen.

Lees ook: Vastgebonden Polen ontdekt in illegale sigarettenfabriek

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen