Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote actie tegen tabaksmaffia: meerdere invallen in Limburg

Geplaatst opmaandag 28 oktober 2019 - 13:39

De douane en de FIOD zijn maandag op meerdere plekken in Limburg binnengevallen in verband met een onderzoek naar een internationale bende die op grote schaal illegale sigaretten produceert en verkoopt.

De invallen vonden plaats in Stramproy, Brunssum, Eygelshoven, Roggel en Weert, zo meldt De Telegraaf. Bij de actie zijn 150 mensen van de FIOD ingezet en 80 medewerkers van de douane, zo meldt de krant.

Bert Langerak, directeur Opsporing FIOD: “In de illegale fabriek in Stramproy hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen. De afzet hiervan verloopt via allerlei kanalen. Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in de 24-uurs supermarkten, uit de kofferbak en via websites.”

Lees ook: FIOD verdubbelt speurders illegale sigaretten

100 miljoen
Hoeveel illegale sigaretten in beslag zijn genomen is nog niet bekend. Het is eveneens onduidelijk hoeveel aanhoudingen zijn verricht. Volgens De Telegraaf heeft de bende zeker voor 100 miljoen aan sigaretten geproduceerd.

In het buitenland zijn doorzoekingen gedaan in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, meldt de NOS.

Criminaliteit
Volgens Langerak hebben consumenten die een pakje sigaretten voor een paar euro kopen, boter op hun hoofd. “Als je willens en wetens dit soort goedkope sigaretten rookt, houd je ook een bepaald soort criminaliteit in stand.”

De FIOD-baas waarschuwt voor het gebruik van illegale sigaretten. “Dat roken slecht is voor je gezondheid is algemeen bekend. Maar in de illegale sigaretten zit vaak nog meer rommel.”

Sigarettenfabriek
Vorig jaar november werd een illegale sigarettenfabriek ontdekt in een loods in Susteren. Behalve een flinke partij rookwaar werden hier ook twee vastgebonden Polen aangetroffen. Dit jaar werd bij een controle in Brunssum ook een groot aantal illegale sigaretten in beslag genomen.

Lees ook: Vastgebonden Polen ontdekt in illegale sigarettenfabriek

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen