Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste zon ter wereld in Duitse grensstreek

Geplaatst opdonderdag 23 maart 2017 - 13:50

In de Duitse grensstreek bij Jülich is donderdag de grootste kunstmatige zon ter wereld in gebruik genomen.

De installatie heet Synlight en wordt gebruikt als hulpmiddel bij het maken van milieuvriendelijke brandstoffen, zoals waterstof.

Xenon
Synlight bestaat uit 149 hogedruk-xenonlampen naast elkaar. Eén zo'n lamp is genoeg om een film te projecteren op het witte doek van een grote bioscoopzaal. Al die lampen kunnen tegelijk worden gefocust op een vlak van 20 bij 20 centimeter. Als dat gebeurt, stijgt de temperatuur in dat kleine vlak naar 3000 graden en wordt de straling ongeveer 10.000 keer zo sterk als het zonlicht op aarde.

Intens
Het licht is zo intens, dat een mens zelfs de weerkaatsing via een muur maar een seconde uithoudt. In die extreme omstandigheden kunnen wetenschappers water splitsen in de elementen waaruit het bestaat: waterstof en zuurstof.

Schone brandstof
Waterstof kan verbranden zonder dat daarbij koolstofdioxide vrijkomt. Dat maakt het een schone brandstof voor bijvoorbeeld auto's en vliegtuigen. Die stoten dan alleen wat waterdamp uit.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nederlander werkt liever in eigen land
Miljoeneninvestering voor productie duurzame kinderwagens
Gennep en Bergen werken samen met Brabant en Duitsland
Duitsers zorgen voor bezoekersrecord in Venlo
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen