Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste risico op kinderarmoede in Heerlen en Kerkrade

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 12:01

Kinderen in Heerlen en Kerkrade lopen het grootste risico om in armoede op te groeien.

Dat blijkt uit cijfers over 2018 die het CBS maandag publiceerde.

Zuid-Limburg
In Heerlen groeit 15,8 procent van de kinderen op in een gezin met een laag inkomen. In Kerkrade is dit 14 procent. Vooral gemeenten in Zuid-Limburg staan bovenaan in de lijst. Na Kerkrade en Heerlen volgen Maastricht (11,9 procent), Landgraaf (11,3), Vaals (11,1) en Brunssum (10,2).

Gezinnen worden pas in de cijfers meegenomen als ze al minstens vier jaar rond moeten komen van een laag inkomen.

Landelijk
Van de ongeveer 7,4 miljoen Nederlandse huishoudens leefden ongeveer 8 procent in 2018 onder de armoedegrens. Uit de cijfers blijkt dat 1 op de 12 kinderen in Nederland opgroeit in armoede. De armoedecijfers zijn in 2018 gelijk gebleven.

Bekijk hier per gemeente:


Minste armoede
In de gemeenten Eijsden-Margraten en Horst aan de Maas is met 3,9 procent de kans op armoede onder minderjarigen relatief het kleinst. Ook Peel en Maas scoort met 4,0 procent laag. Kinderen die in Noord-Limburg opgroeien, krijgen volgens het statistiekbureau over het algemeen het minst te maken met armoede.

Laag inkomen
Een groot deel van de gezinnen met een laag inkomen komt financieel in de knel. Zo kan de helft van de gezinnen met kinderen niet elk jaar op vakantie. Ook geld voor nieuwe kleren, een computer of tablet is vaak niet aanwezig. Het grootste deel komt rond van een uitkering.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen