Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste risico op kinderarmoede in Heerlen en Kerkrade

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 12:01

Kinderen in Heerlen en Kerkrade lopen het grootste risico om in armoede op te groeien.

Dat blijkt uit cijfers over 2018 die het CBS maandag publiceerde.

Zuid-Limburg
In Heerlen groeit 15,8 procent van de kinderen op in een gezin met een laag inkomen. In Kerkrade is dit 14 procent. Vooral gemeenten in Zuid-Limburg staan bovenaan in de lijst. Na Kerkrade en Heerlen volgen Maastricht (11,9 procent), Landgraaf (11,3), Vaals (11,1) en Brunssum (10,2).

Gezinnen worden pas in de cijfers meegenomen als ze al minstens vier jaar rond moeten komen van een laag inkomen.

Landelijk
Van de ongeveer 7,4 miljoen Nederlandse huishoudens leefden ongeveer 8 procent in 2018 onder de armoedegrens. Uit de cijfers blijkt dat 1 op de 12 kinderen in Nederland opgroeit in armoede. De armoedecijfers zijn in 2018 gelijk gebleven.

Bekijk hier per gemeente:


Minste armoede
In de gemeenten Eijsden-Margraten en Horst aan de Maas is met 3,9 procent de kans op armoede onder minderjarigen relatief het kleinst. Ook Peel en Maas scoort met 4,0 procent laag. Kinderen die in Noord-Limburg opgroeien, krijgen volgens het statistiekbureau over het algemeen het minst te maken met armoede.

Laag inkomen
Een groot deel van de gezinnen met een laag inkomen komt financieel in de knel. Zo kan de helft van de gezinnen met kinderen niet elk jaar op vakantie. Ook geld voor nieuwe kleren, een computer of tablet is vaak niet aanwezig. Het grootste deel komt rond van een uitkering.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen