Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste kans op oorlogsverhalen in Valkenburg

Geplaatst opdinsdag 5 mei 2020 - 10:30

Zo'n 113.542 Limburgers die nu nog leven hebben 75 jaar geleden de bevrijding meegemaakt. Valkenburg aan de Geul telt relatief de meeste inwoners die al leefden tijdens de Duitse capitulatie.

Met 13,1 procent (2.165 inwoners) voert het Geulstadje de Limburgse ranglijst aan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet. Ook in Vaals (12,3 procent) en Mook en Middelaar (11,5 procent) is de kans op verhalen over de bevrijding relatief hoog.

Exacte aantallen
Als je kijkt naar exacte aantallen wonen in Maastricht (11.549) nog de meeste mensen die de bevrijding mee hebben gemaakt. In Sittard-Geleen leven nog 9.694 mensen die een oorlogsverhaal kunnen vertellen. Venlo (9.393) en Heerlen (8.872) volgen.

Landelijke cijfers
Uit een schatting van het CBS blijkt dat er nu nog 1,4 miljoen Nederlanders in leven zijn die de bevrijding in 1945 mee hebben gemaakt. Het grootste deel van die groep was destijds nog een kind. Ruim 52.000 mensen die nog leven maakte de bevrijding als volwassene mee.

75 jaar bevrijding
Het is dinsdag 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters, en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen.

Een half jaar later – begin mei – gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Waddeneiland Texel werd pas op 20 mei bevrijd.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen