Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootschalige avondklokongeregeldheden blijven uit

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 7:30

Ondanks oproepen in verschillende appgroepen om in verschillende Limburgse steden de straat op te gaan in protest tegen de avondklok, is het maandagavond alleen in Geleen uit de hand gelopen.

In Weert, Roermond en Venlo is het rustig gebleven. In Geleen zijn 12 arrestaties verricht tijdens rellen in het centrum. Een groep van 100 tot 150 relschoppers is daar volgens de politie de straat op gegaan.

Lees ook: 12 mensen aangehouden tijdens rellen in Geleen

Ruiten
Bij de stadswinkel in Geleen zijn meerdere ruiten gesneuveld.

Donderberg
In Roermond is voor de maandagavond een noodverordening afgekondigd, nadat het een avond eerder is misgegaan bij winkelcentrum Donderberg. Burgemeester Rianne Donders heeft aangegeven dat desnoods het leger moet worden ingezet, als er regelmatig protesten tegen de avondklok uitbreken. Donders heeft zondagavond al aangegeven enorm geschrokken te zijn van het geweld in haar stad.

Lees ook: Burgemeester Roermond: 'Enorm geschrokken van geweld'

Verklaring
Naar aanleiding van de vernielingen bij het Roermondse winkelcentrum heeft de Roermondse politiek maandagavond een verklaring opgesteld, waarin die zich uitspreekt 'tégen geweld en vóór Roermond'. De gemeenteraadsleden, de burgemeester en de wethouders roepen Roermondenaren op om gehoor te geven aan de oproep van de politie om beelden van de onlusten te delen, zodat de schuldigen kunnen worden opgepakt.

Marechaussee
In Venlo heeft burgemeester Antoin Scholten in de loop van maandag een noodverordening voor Venlo, Blerick en Tegelen ingesteld, als reactie op de avondklokrellen van zondagavond in zijn stad. Maandagavond is het rustig gebleven in Venlo. Scholten is tot 23:00 uur op pad geweest met de politie. Hij heeft onder meer het vaccinatiecentrum van de GGD bezocht in Blerick. Die vaccinatielocatie wordt uit voorzorg door de Koninklijke Marechaussee beveiligd.

Via Facebook meldt Scholten dat de stad een trieste aanblik heeft, met lege straten en dichtgetimmerde winkelpuien. Die zijn, zoals op meer plekken in Limburg, dichtgetimmerd uit angst voor vernielingen. Hij bedankt onder meer jongerenwerkers en straatcoaches, maar ook supporters van VVV-Venlo 'en vele anderen die onze mooie stad lief hebben'.

Lees ook: Oproep tot nieuwe rellen: steden zetten zich schrap

Rechtsomkeert
In Weert zijn politie, jongerenwerkers en buitengewoon opsporingsambtenaren de straat op gegaan, om te voorkomen dat er rellen uit zouden breken. Volgens WeertdeGekste kwamen veel jongeren richting het centrum de vlaaienstad, maar die zijn tegengehouden en gevraagd om rechtsomkeert te maken.

In een schriftelijke verklaring geeft waarnemend burgemeester Ina Leppink-Schuitema aan dat ze een noodbevel en noodverordening voor Weert heeft voorbereid, maar dat het niet nodig is gebleken om die in te stellen.

Traangas
Op verschillende plekken in het land is het maandagavond uit de hand gelopen. In Haarlem heeft de politie traangas ingezet. In Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb, voor het eerst in zijn loopbaan als burgemeester van die stad, de politie eveneens toestemming gegeven om traangas te gebruiken. Uiteindelijk bleek dat niet nodig.

In totaal zijn maandag verspreid over het hele land 184 mensen aangehouden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen