Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootschalig DNA-onderzoek eerder succesvol in Friesland

Geplaatst opwoensdag 24 mei 2017 - 8:44

Een DNA-verwantschapsonderzoek, zoals wordt opgestart in de zaak Nicky Verstappen, leidde in Friesland tot een opmerkelijke ontknoping van een langlopend onderzoek naar de dood van Marianne Vaatstra.

Dit 16-jarig meisje werd in 1999 verkracht en vermoord. Ze werd gevonden bij Veenklooster.

DNA
​Ruim 13 jaar lang was de dader onvindbaar voor de politie.
Dat veranderde toen het in 2012 door een wetswijziging mogelijk werd om DNA verwantschapsonderzoek te verrichten. In dit onderzoek kan een dader worden getraceerd aan de hand van DNA materiaal van (verre) familieleden.

Lees ook: Nieuw mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

Nicky Verstappen
Dat is hetzelfde onderzoek dat nu in Limburg gaat plaatsvinden om de dood van Nicky Verstappen uit Heibloem op te lossen. Deze 11 jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de
Brunssummerheide waar hij op kamp was.

Deelnemers
In Friesland werden in 2012 8,000 mannen gevraagd om hun DNA materiaal af te staan. Bijna iedereen in de omgeving deed mee. Volgens verslaggever Auke Zeldenrust van Omroep Fryslan besloot 90 procent van de mannen uit de omgeving DNA materiaal af te staan. "Dat kwam omdat de communicatie van de politie goed was en omdat de mensen graag wilden dat de zaak werd opgelost" aldus Zeldenrust die de zaak indertijd volgde.

Lees ook: Verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

Dader
Opmerkelijk was dat de dader van de moord op
Vaatstra ook meedeed aan het DNA onderzoek. "Dat leidde tot grote verrassing van de onderzoekers tot een DNA-match," vertelt Zeldenrust. De dader, Jasper S. werd gearresteerd. Het bleek te gaan om een 45-jarige man die in Oudwoude woonde, 2,5 km van de plaats delict. Overigens zou hij waarschijnlijk ook gevonden zijn als hij niet zelf had meegewerkt aan het onderzoek. Zeker 30 familieleden van hem hadden zich gemeld om mee te doen.

In Friesland werd de moord op Marianne Vaatstra na 13,5 jaar opgelost. Het DNA materiaal is na het onderzoek vernietigd.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen blij met grootschalig DNA-onderzoek

Gaat Tom Dumoulin de Ronde van Italië winnen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuw mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen
Zaak Nicky Verstappen: Limburgse mannen willen helpen
Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden
DNA-onderzoek Nicky Verstappen flink uitgebreid
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen