Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootschalig DNA-onderzoek eerder succesvol in Friesland

Geplaatst opwoensdag 24 mei 2017 - 8:44

Een DNA-verwantschapsonderzoek, zoals wordt opgestart in de zaak Nicky Verstappen, leidde in Friesland tot een opmerkelijke ontknoping van een langlopend onderzoek naar de dood van Marianne Vaatstra.

Dit 16-jarig meisje werd in 1999 verkracht en vermoord. Ze werd gevonden bij Veenklooster.

DNA
​Ruim 13 jaar lang was de dader onvindbaar voor de politie.
Dat veranderde toen het in 2012 door een wetswijziging mogelijk werd om DNA verwantschapsonderzoek te verrichten. In dit onderzoek kan een dader worden getraceerd aan de hand van DNA materiaal van (verre) familieleden.

Lees ook: Nieuw mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

Nicky Verstappen
Dat is hetzelfde onderzoek dat nu in Limburg gaat plaatsvinden om de dood van Nicky Verstappen uit Heibloem op te lossen. Deze 11 jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de
Brunssummerheide waar hij op kamp was.

Deelnemers
In Friesland werden in 2012 8,000 mannen gevraagd om hun DNA materiaal af te staan. Bijna iedereen in de omgeving deed mee. Volgens verslaggever Auke Zeldenrust van Omroep Fryslan besloot 90 procent van de mannen uit de omgeving DNA materiaal af te staan. "Dat kwam omdat de communicatie van de politie goed was en omdat de mensen graag wilden dat de zaak werd opgelost" aldus Zeldenrust die de zaak indertijd volgde.

Lees ook: Verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

Dader
Opmerkelijk was dat de dader van de moord op
Vaatstra ook meedeed aan het DNA onderzoek. "Dat leidde tot grote verrassing van de onderzoekers tot een DNA-match," vertelt Zeldenrust. De dader, Jasper S. werd gearresteerd. Het bleek te gaan om een 45-jarige man die in Oudwoude woonde, 2,5 km van de plaats delict. Overigens zou hij waarschijnlijk ook gevonden zijn als hij niet zelf had meegewerkt aan het onderzoek. Zeker 30 familieleden van hem hadden zich gemeld om mee te doen.

In Friesland werd de moord op Marianne Vaatstra na 13,5 jaar opgelost. Het DNA materiaal is na het onderzoek vernietigd.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen blij met grootschalig DNA-onderzoek

Gaat Tom Dumoulin de Ronde van Italië winnen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuw mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen
Zaak Nicky Verstappen: Limburgse mannen willen helpen
Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden
DNA-onderzoek Nicky Verstappen flink uitgebreid
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen