Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort horecapersoneel: 'Geen afwasser te krijgen'

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 14:42

De klant is koning in de wereld van cafés, restaurants en hotels, maar door een schrijnend tekort aan horecapersoneel kunnen Limburgse uitbaters het haast niet bijbenen en staat de dienstverlening onder druk.

Met een zonnig Pasen op komst, staan de terrassen klaar in de buitenlucht. Dat vraagt om extra medewerkers. Maar waar zijn ze?

Piek
"Het gaat echt niet meer om een tijdelijke piek", zegt Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "De economie floreert, mensen gaan vaker een weekendje weg of uit eten. Het hele jaar door moet de horeca meer klanten bedienen."

Krapte
Meer personeel is dus welkom maar volgens KHN is er een 'krapte op de arbeidsmarkt'. Cafés, restaurants en hotels vissen uit dezelfde kleine poel. De horeca kent doorgaans een grote flexibele schil met veel jongeren die snel op afroep beschikbaar zijn. Naber: "Er is veel instroom maar ook veel uitstroom. Jongeren gaan studeren, verhuizen en verdwijnen uit het oog. We zetten daarom vooral in op behoud van medewerkers voor langere tijd."

Video: L1

Smartphone
Gianni van den Bosch bemiddelt namens Young Capital tussen horeca en jongeren. Zijn uitzendbureau werkt met e-recruitment waarbij vooral studenten, afgestudeerden en 'young professionals' via hun smartphone worden ingeseind als er een baantje is. De lijntjes zijn kort, ook naar de opdrachtgevers. Hierdoor zijn medewerkers en dienstroosters gemakkelijker op elkaar af te stemmen.

Deze werving 2.0 is volgens de sales-recruiter erg efficiënt. Het is aan baanzoekers zelf om actief te reageren als er iets vrijkomt. "Dan weten we zeker dat de sollicitanten betrokken zijn en niet snel afhaken."

Dubbele diensten
Ook de opdrachtgevers zelf hebben de nieuwe benadering ontdekt en proberen via social media personeel te werven zoals Viktor en Mirjam Terpstra van hotel-restaurant Cuba Libre in Vijlen. Samen met zijn vrouw draait Viktor soms dubbele diensten om alles in de plooi te houden. Het echtpaar heeft een chef-kok, een bedrijfsleider en twaalf oproepkrachten in dienst. Cuba Libre zou nog graag drie tot vier extra mensen binnenhalen maar dat is lastig. "Dit voorjaar is het nog extremer dan voorgaande jaren. Zelfs een simpele afwasser is niet te vinden", verzucht Viktor.

Mentaliteit
Volgens hem heeft de jeugd tegenwoordig een heel andere mentaliteit. "Vroeger was een bijbaantje in de horeca erg geliefd. Nu lijkt het of we niet meer meetellen. Jongeren gaan liever vakken vullen op vaste uren. Ze willen zekerheid en liever niet in het weekeinde werken."

Fooienpot
Het loon verhogen dan maar? "Personeelskosten vormen in de horeca altijd de grootste lasten. Je kunt het bedrijfsmatig niet zomaar veroorloven. Er is de fooienpot als extra bonus en ik geloof niet dat een of twee euro per uur het verschil maakt.”

Cijfers
- In de provincie Limburg werken ruim 32.000 personen in de sector horeca.
- Op dit ogenblik staan er in de horeca zo’n 1200 vacatures open, waarvan 800 in Zuid-Limburg. Dit aantal zal komende weken verder stijgen.
- Er is veel vraag naar: kelners/barpersoneel, keukenhulpen en koks
- Bij hotels, pensions en conferentieoorden staan circa 450 vacatures open en bij eet- en drinkgelegenheden circa 500.
- Ruim een kwart van de horeca-ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering vormt voor de productie en/of zakelijke activiteiten (Bron: CBS).

Goed werkgeverschap
Wim Cox, horecaondernemer uit Roermond met zaken door heel Limburg, is helder. "Goed en onderscheidend werkgeverschap helpt. Daar schort het soms aan en dat kunnen we ons als sector niet permitteren. Medewerkers worden al niet rijkelijk beloond. In vergelijking met sectoren zoals de zorg of de bouw, met wie we concurreren om personeel, staat de horeca best laag op de CAO-ladder."

Zwart
Cox ziet in zijn bedrijfstak dat er toch nog veel zwart betaald wordt. Hij wil af van die oneerlijke concurrentie in de strijd om werknemers. "Ben duidelijk, betaal ook overuren eerlijk en wit. Dat kan leiden tot een sanering van de branche, maar nu lijden de goeden onder de kwaden."

Boterham
Terpstra en zijn collega’s in Vijlen hebben een paar jaar geleden eens becijferd hoe groot hun rol in het dorpsleven is. De ongeveer vijftien horecazaken hebben jaarlijks een omzet van 10 miljoen euro en zorgen voor ongeveer 250 banen in Vijlen. Honderd medewerkers daarvan zijn tussen de 17 en 20 jaar. Veel lokale toeleveranciers verdienen er hun boterham mee. "Je ziet hoe belangrijk de horeca en gastronomie zijn, vooral in Zuid-Limburg."

Hoewel het tekort aan personeel de kwaliteit en service onder druk zet, zullen de klanten er niet de dupe van worden, benadrukt Terpstra. "We hebben net al het terrasmeubilair geschuurd en gelakt. Laat maar komen, wij zijn er klaar voor."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen