Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort aan tandartsen in Limburg

Geplaatst opvrijdag 4 januari 2019 - 16:05

Er dreigt een groot tekort aan tandartsen in Limburg. Er gaan namelijk meer tandartsen met pensioen dan dat er afstuderen. De beroepsvereniging luidt daarom de noodklok.

"De patiƫnt gaat het op termijn echt merken", zegt Marc Werry uit Oirsbeek, zelf tandarts en voorzitter van Tandartsenkring Sittard-Geleen en omstreken. Aangezien er een zorgplicht geldt, komt niemand zonder tandarts te zitten. Maar de praktijken worden zo groot dat wachtlijsten fors zullen toenemen.

Opleidingscapaciteit
Er ontstaat in onze provincie jaarlijks een tekort van zo'n 60 tandartsen. "Wij geven al langer aan de overheid aan dat het niet klopt en dat we meer opleidingscapaciteit nodig hebben", zegt Werry. Veel tandartsen halen nu een specialist uit het buitenland om te voorkomen dat de praktijk op slot moet.

Vergrijzing
Limburg heeft te maken met relatief oude gebitsverzorgers. Iets meer dan de helft is tussen de 50 en 65 jaar oud. Landelijk gezien is iets meer dan 40 procent ouder dan 50 jaar.

"Collega's weten niet meer hoe ze hun praktijk over moeten dragen aan jongere collega's", vertelt Werry. "Sommigen willen minder gaan werken, maar ook dat kan niet. Ik zou zelf zo niet weten waar ik iemand vandaan moet halen. Ik word al regelmatig gebeld door collega's die vragen of ik ze kan helpen."

Zes jaar
Mocht het aantal tandartsen dat aan een opleiding begint nu stijgen, dan duurt het zeker zes jaar voordat ze afgestudeerd zijn en aan de slag kunnen.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen