Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort aan parkeerplekken vrachtwagens: meer boetes

Geplaatst opzondag 17 november 2019 - 13:09

Het aantal boetes aan foutgeparkeerde vrachtwagenchauffeurs is fors toegenomen.

Dat meldt de NOS op basis van cijfers van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

130 boetes
Dit jaar zijn er tot dusver 130 chauffeurs beboet voor het parkeren op bijvoorbeeld de vluchtstrook. Twee jaar geleden waren er dat nog geen vijftig.

Tekort
De chauffeurs hebben met name op snelwegen naar Duitsland een probleem om een parkeerplek te vinden waar ze kunnen slapen. Op die wegen is veel verkeer, omdat het de voornaamste route is tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en het Duitse achterland. Vooral rond Venlo is er een flink tekort aan geschikte parkeerplekken; ongeveer vierhonderd waar er minimaal duizend nodig zijn.

Vraag neemt toe
"En de vraag neemt alleen maar toe", legt Birgit Knarren van Truckparking Venlo uit. "We zijn bezig met een uitbreiding van ongeveer 130 plaatsen in 2021, maar dat is nog lang niet genoeg. Verder uitbreiden is door regelgeving makkelijker gezegd dan gedaan. Daar gaat soms jaren overheen."

Strenge regels
Het probleem zit hem volgens Knarren in de strenge regels waaraan de truckerparkeerplekken moeten voldoen. Zo mag deze maximaal tien kilometer van de snelweg liggen, moet er voldoende licht zijn en worden er hoge eisen gesteld aan beveiliging. "Je hebt zo'n parkeerplaats dus niet zomaar operationeel", legt Knarren uit.

Waardevolle lading
Het gevolg is nu dat truckers op de vluchtstrook parkeren of op onbeveiligde parkeerplekken. "De criminaliteit neemt ook flink toe en die wagens hebben toch vaak voor veel geld aan lading bij zich", weet Knarren. "Maar je moet stoppen volgens de wet. Neem je die rust niet, dan hangen er flinke boetes aan vast."

Versoepeling regels
Vrachtwagenchauffeurs zitten volgens Knarren dus in een spagaat: "Ze moeten stoppen, maar kunnen vervolgens niet op de goede parkeerplekken parkeren." Ze zou graag zien dat de overheid de regels voor de aanleg van nieuwe parkeerplekken versoepelt, zodat sneller aan de vraag van de truckers voldaan kan worden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen