Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort aan parkeerplekken vrachtwagens: meer boetes

Geplaatst opzondag 17 november 2019 - 13:09

Het aantal boetes aan foutgeparkeerde vrachtwagenchauffeurs is fors toegenomen.

Dat meldt de NOS op basis van cijfers van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

130 boetes
Dit jaar zijn er tot dusver 130 chauffeurs beboet voor het parkeren op bijvoorbeeld de vluchtstrook. Twee jaar geleden waren er dat nog geen vijftig.

Tekort
De chauffeurs hebben met name op snelwegen naar Duitsland een probleem om een parkeerplek te vinden waar ze kunnen slapen. Op die wegen is veel verkeer, omdat het de voornaamste route is tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en het Duitse achterland. Vooral rond Venlo is er een flink tekort aan geschikte parkeerplekken; ongeveer vierhonderd waar er minimaal duizend nodig zijn.

Vraag neemt toe
"En de vraag neemt alleen maar toe", legt Birgit Knarren van Truckparking Venlo uit. "We zijn bezig met een uitbreiding van ongeveer 130 plaatsen in 2021, maar dat is nog lang niet genoeg. Verder uitbreiden is door regelgeving makkelijker gezegd dan gedaan. Daar gaat soms jaren overheen."

Strenge regels
Het probleem zit hem volgens Knarren in de strenge regels waaraan de truckerparkeerplekken moeten voldoen. Zo mag deze maximaal tien kilometer van de snelweg liggen, moet er voldoende licht zijn en worden er hoge eisen gesteld aan beveiliging. "Je hebt zo'n parkeerplaats dus niet zomaar operationeel", legt Knarren uit.

Waardevolle lading
Het gevolg is nu dat truckers op de vluchtstrook parkeren of op onbeveiligde parkeerplekken. "De criminaliteit neemt ook flink toe en die wagens hebben toch vaak voor veel geld aan lading bij zich", weet Knarren. "Maar je moet stoppen volgens de wet. Neem je die rust niet, dan hangen er flinke boetes aan vast."

Versoepeling regels
Vrachtwagenchauffeurs zitten volgens Knarren dus in een spagaat: "Ze moeten stoppen, maar kunnen vervolgens niet op de goede parkeerplekken parkeren." Ze zou graag zien dat de overheid de regels voor de aanleg van nieuwe parkeerplekken versoepelt, zodat sneller aan de vraag van de truckers voldaan kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen