Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderzoek naar antistoffen corona bij Limburgers

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 14:40

De provincie, beide Limburgse GGD'en en het Maastricht UMC+ gaan vanaf vrijdag onderzoek doen naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Daarvoor zoeken ze 10.000 vrijwilligers.

Doel is te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona in de provincie.

Eerste golf
Met het onderzoek hopen de vier partijen zowel vragen bij mensen weg te nemen als wetenschappers en beleidsbepalers van goede informatie te voorzien om erachter te komen waarom Limburg in de eerste golf zo zwaar geraakt werd. De vrijwilligers kunnen er met het onderzoek achterkomen of ze antistoffen in het lichaam hebben en dus ergens een keer besmet zijn geraakt.

Belangrijke inzichten
"Dit onderzoek levert belangrijke inzichten en kennis op die gebruikt kunnen worden in de ondersteuning van het gezondheidsbeleid en maatregelen in Limburg", laat gedeputeerde Robert Housmans van Zorg en Veiligheid weten. "Voor deelnemers geeft dit onderzoek vaak het antwoord op de vraag waarnaar ze al langer op zoek zijn. Dat zorgt voor voldoende gemoedsrust en vertrouwen om – met inachtneming van alle regels rond corona – weer mee te doen in de samenleving."

Antistoffen
Het onderzoek gaat verder dan de testen die momenteel mogelijk zijn in een van de teststraten van de GGD. 'De testen die landelijk worden gebruikt om het coronavirus vast te stellen, kunnen alleen aantonen of iemand op het moment van de testafname besmet is', legt de GGD Zuid-Limburg uit op haar website. 'Niet of iemand eerder besmet is geweest. Hoeveel mensen inmiddels besmet zijn geweest en een infectie met het coronavirus hebben doorgemaakt is daardoor onduidelijk. De bloedtest laat zien of iemand antistoffen heeft tegen het coronavirus.'

Het onderzoek bestaat uit een bloedtest en een online vragenlijst. Mensen die mee willen doen, kunnen zich vanaf vrijdag 23 oktober melden bij een van de twee Limburgse GGD'en. Alleen mensen woonachtig in Limburg kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Voor meer informatie en aanmelden: www.ggdzl.nl/col en www.ggdlimburgnoord.nl/col

Logo groot corona onderzoek Limburg, antistoffen, GGD (20 okt 2020)
Afbeelding: GGD Limburg
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen