Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderzoek naar antistoffen corona bij Limburgers

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 14:40

De provincie, beide Limburgse GGD'en en het Maastricht UMC+ gaan vanaf vrijdag onderzoek doen naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Daarvoor zoeken ze 10.000 vrijwilligers.

Doel is te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona in de provincie.

Eerste golf
Met het onderzoek hopen de vier partijen zowel vragen bij mensen weg te nemen als wetenschappers en beleidsbepalers van goede informatie te voorzien om erachter te komen waarom Limburg in de eerste golf zo zwaar geraakt werd. De vrijwilligers kunnen er met het onderzoek achterkomen of ze antistoffen in het lichaam hebben en dus ergens een keer besmet zijn geraakt.

Belangrijke inzichten
"Dit onderzoek levert belangrijke inzichten en kennis op die gebruikt kunnen worden in de ondersteuning van het gezondheidsbeleid en maatregelen in Limburg", laat gedeputeerde Robert Housmans van Zorg en Veiligheid weten. "Voor deelnemers geeft dit onderzoek vaak het antwoord op de vraag waarnaar ze al langer op zoek zijn. Dat zorgt voor voldoende gemoedsrust en vertrouwen om – met inachtneming van alle regels rond corona – weer mee te doen in de samenleving."

Antistoffen
Het onderzoek gaat verder dan de testen die momenteel mogelijk zijn in een van de teststraten van de GGD. 'De testen die landelijk worden gebruikt om het coronavirus vast te stellen, kunnen alleen aantonen of iemand op het moment van de testafname besmet is', legt de GGD Zuid-Limburg uit op haar website. 'Niet of iemand eerder besmet is geweest. Hoeveel mensen inmiddels besmet zijn geweest en een infectie met het coronavirus hebben doorgemaakt is daardoor onduidelijk. De bloedtest laat zien of iemand antistoffen heeft tegen het coronavirus.'

Het onderzoek bestaat uit een bloedtest en een online vragenlijst. Mensen die mee willen doen, kunnen zich vanaf vrijdag 23 oktober melden bij een van de twee Limburgse GGD'en. Alleen mensen woonachtig in Limburg kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Voor meer informatie en aanmelden: www.ggdzl.nl/col en www.ggdlimburgnoord.nl/col

Logo groot corona onderzoek Limburg, antistoffen, GGD (20 okt 2020)
Afbeelding: GGD Limburg
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen