Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot deel cultuursector Zuid-Limburg blijft zaterdag dicht

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 18:06

Cultuurinstellingen in Zuid-Limburg mogen zaterdag open van 10:00 tot 20:00 uur, zo maakten de burgemeesters vandaag bekend. Toch houden de meesten de deuren dicht.

Voor veel instellingen blijkt het opengaan niet haalbaar.

Signaal afgeven
Voor de cultuursector lijken er, net als voor de horeca, geen versoepelingen te worden aangekondigd in de persconferentie van vrijdag. Middels de openstelling willen de burgemeesters de sector in staat stellen een signaal af te geven aan het kabinet.

Voor veel instellingen was het echter te kort dag om de boel te organiseren. Daarom zullen alleen Kasteel Hoensbroek, het Heerlense Thermenmuseum, het Natuurhistorisch Museum Maastricht en kunstenhuis Marres in Maastricht open zijn.

Voorbereiding
"Het kost alleen al twee dagen om het gebouw op temperatuur te krijgen", zegt directeur Hans Gubbels van het Discovery Museum in Kerkrade. Ook de Maastrichtse musea Het Bonnefanten en Bureau Europa geven aan dat er te weinig voorbereidingstijd is om veilig en verantwoord open te kunnen gaan.

Wel geven de musea aan het initiatief van de burgemeesters te ondersteunen. Ook Toneelgroep Maastricht en Opera Zuid staan sympathiek tegenover de actie, maar kunnen op dit moment niets op de planken brengen. Hetzelfde geldt voor het Theater aan het Vrijthof en poppodium Muziekgieterij in Maastricht. Poppodium Nieuwe Nor in Heerlen is en blijft gesloten vanwege de recente verbouwing.

Lange termijn
Meerdere cultuurinstellingen roepen de overheid op om zo snel mogelijk met een visie en een beleid voor de lange termijn te komen. Zo stelt de Maastrichtse Lumière Cinema in een statement dat de sector onlangs al een heel duidelijk signaal heeft afgegeven, namelijk dat bioscoopbezoek veilig kan plaatsvinden.

Daar is Erik de Jong, directer van Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht, het mee eens. "We laten ons niet gek maken. We gaan niet voor één dag open. Het wordt tijd dat we weer echt open kunnen."

Joery Wilbers, directeur van cultuurinstelling De Domijnen in Sittard, onderschrijft dit. Hij vindt dat de landelijke regels versoepeld moeten worden, en dat lukt niet door incidenteel deuren te openen.

Grijs gebied
Hans Gubbels van het Discovery Museum in Kerkrade noemt het 'onwerkelijk' dat musea dichtblijven volgens de verwachtte versoepelingen, omdat ze ook als een onderwijslocatie gezien kunnen worden. "Leren doe je overal."

Ook andere culturele instellingen zitten in dubio door de regels omtrent educatie. De bioscoopzaal van De Domijnen wordt bijvoorbeeld voorlopig als collegezaal gebruikt. "We zitten in het grijze gebied van de regelgeving", meent programmeur Richard Dols.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen