Overslaan en naar de inhoud gaan

'Groningen kan leren van sluiting Limburgse mijnen'

Geplaatst opwoensdag 20 juni 2018 - 6:00

Groningen zou kunnen leren van de sluiting van de Limburgse mijnen 53 jaar geleden.

Dat zei Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Limburgse zustervereniging LWV.

"De sluiting en de daarop volgende transformatie van de Limburgse economie heeft belangrijke lessen opgeleverd voor heel Nederland en juist die lessen dreigen we nu in Groningen te vergeten", zegt De Boer.

Gaskraan dicht
Nu in Groningen de gaskraan dicht moet, ziet hij een gebrek aan alternatieve projecten voor economisch herstel. Door goed de lessen van Limburg ter harte te nemen hoeft een heroriëntatie in de noordelijke provincie volgens De Boer geen decennia te duren. "Dat was een dure en pijnlijke les die we moeten voorkomen in bijvoorbeeld het gaswinningsgebied. Concentreer je vanaf het begin niet alleen op het afwikkelen van de schade, maar ook direct op het creëren van nieuw perspectief."

Laat op gang
De Boer ziet dat het nu goed gaat met de economie in Limburg, maar dat heeft wel heel lang geduurd. "Je ziet dat er nu slim gebruik wordt gemaakt van de logistieke positie en dat er projecten lopen zoals de Brightlands Campussen bij Chemelot en in Venlo die positief bijdragen aan de economie. Maar die projecten zijn wel pas heel laat op gang gekomen. Een pluim voor deze enorme transitie."

Luister ook: 'Sluiting Limburgse mijnen kan les zijn voor Groningen'

L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen