Overslaan en naar de inhoud gaan

'Groningen kan leren van sluiting Limburgse mijnen'

Geplaatst opwoensdag 20 juni 2018 - 6:00

Groningen zou kunnen leren van de sluiting van de Limburgse mijnen 53 jaar geleden.

Dat zei Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Limburgse zustervereniging LWV.

"De sluiting en de daarop volgende transformatie van de Limburgse economie heeft belangrijke lessen opgeleverd voor heel Nederland en juist die lessen dreigen we nu in Groningen te vergeten", zegt De Boer.

Gaskraan dicht
Nu in Groningen de gaskraan dicht moet, ziet hij een gebrek aan alternatieve projecten voor economisch herstel. Door goed de lessen van Limburg ter harte te nemen hoeft een heroriëntatie in de noordelijke provincie volgens De Boer geen decennia te duren. "Dat was een dure en pijnlijke les die we moeten voorkomen in bijvoorbeeld het gaswinningsgebied. Concentreer je vanaf het begin niet alleen op het afwikkelen van de schade, maar ook direct op het creëren van nieuw perspectief."

Laat op gang
De Boer ziet dat het nu goed gaat met de economie in Limburg, maar dat heeft wel heel lang geduurd. "Je ziet dat er nu slim gebruik wordt gemaakt van de logistieke positie en dat er projecten lopen zoals de Brightlands Campussen bij Chemelot en in Venlo die positief bijdragen aan de economie. Maar die projecten zijn wel pas heel laat op gang gekomen. Een pluim voor deze enorme transitie."

Luister ook: 'Sluiting Limburgse mijnen kan les zijn voor Groningen'

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen