Overslaan en naar de inhoud gaan

'Groningen kan leren van sluiting Limburgse mijnen'

Geplaatst opwoensdag 20 juni 2018 - 6:00

Groningen zou kunnen leren van de sluiting van de Limburgse mijnen 53 jaar geleden.

Dat zei Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Limburgse zustervereniging LWV.

"De sluiting en de daarop volgende transformatie van de Limburgse economie heeft belangrijke lessen opgeleverd voor heel Nederland en juist die lessen dreigen we nu in Groningen te vergeten", zegt De Boer.

Gaskraan dicht
Nu in Groningen de gaskraan dicht moet, ziet hij een gebrek aan alternatieve projecten voor economisch herstel. Door goed de lessen van Limburg ter harte te nemen hoeft een heroriëntatie in de noordelijke provincie volgens De Boer geen decennia te duren. "Dat was een dure en pijnlijke les die we moeten voorkomen in bijvoorbeeld het gaswinningsgebied. Concentreer je vanaf het begin niet alleen op het afwikkelen van de schade, maar ook direct op het creëren van nieuw perspectief."

Laat op gang
De Boer ziet dat het nu goed gaat met de economie in Limburg, maar dat heeft wel heel lang geduurd. "Je ziet dat er nu slim gebruik wordt gemaakt van de logistieke positie en dat er projecten lopen zoals de Brightlands Campussen bij Chemelot en in Venlo die positief bijdragen aan de economie. Maar die projecten zijn wel pas heel laat op gang gekomen. Een pluim voor deze enorme transitie."

Luister ook: 'Sluiting Limburgse mijnen kan les zijn voor Groningen'

L1
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen