Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Grondwerkers ontdekken vuilstort bij bouw Buitenring

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2016 - 6:45

Bij werkzaamheden aan de Buitenring Parkstad Limburg zijn grondwerkers in Landgraaf op een oud vuilstort gestuit.

Het tracé kan niet meer aangepast worden; sanering van het stort kost 2 miljoen euro.

Afgezet
De voormalige stortplaats ligt op de hoek van de Hopelerweg en de Dentgenbachweg op grondgebied van Landgraaf, pal aan de grens met Kerkrade. Het gebied is nu afgezet met een oranje omheining. Het stort is gevuld met baksteenresten, beton, puin en asfaltresten. Het is sterk verontreinigd met PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen).

Verrassing
Deze teerachtige stoffen ontstaan bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende materialen zoals hout, fossiele brandstoffen, tabak en levensmiddelen. Ook is er een kleine hoeveelheid asbest gevonden. Eind deze maand begint een gespecialiseerd bedrijf met de sanering van het stort. De vondst van het vervuilde afval is een onaangename verrassing; het was niet bekend bij de provincie.

Stortplaats
De provincie heeft voor het vaststellen van het tracé uitgebreid onderzoek laten doen naar de bodemgesteldheid in het gebied. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van historische kaarten, luchtfoto’s, bodemdossiers en archieven. Ook zijn alle locaties bezocht. Maar deze stortplaats is niet ontdekt. Dit deel van de buitenring moet in 2018 gereed zijn.

451 miljoen
De Buitenring Parkstad Limburg gaat volgens de huidige ramingen 451 miljoen euro kosten, 3,7 miljoen meer dan het budget dat Provinciale Staten in oktober vorig jaar hebben goedgekeurd. De provincie heeft te maken met verschillende tegenvallers. Zoals de onvoorziene sanering van het nu ontdekte stort (naar schatting 2 miljoen), verder is de inpassing in het Vauputsdal kostbaarder dan verwacht (6 ton) en valt de gevelisolatie van woningen duurder uit (6 ton). Ook is er een aantal kleinere tegen- en meevallers.

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar 15 miljoen euro opzij gezet voor dit soort onvoorziene zaken. De oorspronkelijke reservepot van 30 miljoen was nagenoeg leeg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

virtuele_buitenring parkstad
Raad van State komt met eindoordeel Buitenring
Groen licht voor Buitenring Parkstad
Ambulancemedewerkers halen verwarde vrouw van de weg
virtuele_buitenring parkstad
Uitspraak Buitenring in maart verwacht
Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen