Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Grondwerkers ontdekken vuilstort bij bouw Buitenring

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2016 - 6:45

Bij werkzaamheden aan de Buitenring Parkstad Limburg zijn grondwerkers in Landgraaf op een oud vuilstort gestuit.

Het tracé kan niet meer aangepast worden; sanering van het stort kost 2 miljoen euro.

Afgezet
De voormalige stortplaats ligt op de hoek van de Hopelerweg en de Dentgenbachweg op grondgebied van Landgraaf, pal aan de grens met Kerkrade. Het gebied is nu afgezet met een oranje omheining. Het stort is gevuld met baksteenresten, beton, puin en asfaltresten. Het is sterk verontreinigd met PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen).

Verrassing
Deze teerachtige stoffen ontstaan bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende materialen zoals hout, fossiele brandstoffen, tabak en levensmiddelen. Ook is er een kleine hoeveelheid asbest gevonden. Eind deze maand begint een gespecialiseerd bedrijf met de sanering van het stort. De vondst van het vervuilde afval is een onaangename verrassing; het was niet bekend bij de provincie.

Stortplaats
De provincie heeft voor het vaststellen van het tracé uitgebreid onderzoek laten doen naar de bodemgesteldheid in het gebied. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van historische kaarten, luchtfoto’s, bodemdossiers en archieven. Ook zijn alle locaties bezocht. Maar deze stortplaats is niet ontdekt. Dit deel van de buitenring moet in 2018 gereed zijn.

451 miljoen
De Buitenring Parkstad Limburg gaat volgens de huidige ramingen 451 miljoen euro kosten, 3,7 miljoen meer dan het budget dat Provinciale Staten in oktober vorig jaar hebben goedgekeurd. De provincie heeft te maken met verschillende tegenvallers. Zoals de onvoorziene sanering van het nu ontdekte stort (naar schatting 2 miljoen), verder is de inpassing in het Vauputsdal kostbaarder dan verwacht (6 ton) en valt de gevelisolatie van woningen duurder uit (6 ton). Ook is er een aantal kleinere tegen- en meevallers.

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar 15 miljoen euro opzij gezet voor dit soort onvoorziene zaken. De oorspronkelijke reservepot van 30 miljoen was nagenoeg leeg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

virtuele_buitenring parkstad
Raad van State komt met eindoordeel Buitenring
Groen licht voor Buitenring Parkstad
Ambulancemedewerkers halen verwarde vrouw van de weg
virtuele_buitenring parkstad
Uitspraak Buitenring in maart verwacht
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen