Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Grondwerkers ontdekken vuilstort bij bouw Buitenring

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2016 - 6:45

Bij werkzaamheden aan de Buitenring Parkstad Limburg zijn grondwerkers in Landgraaf op een oud vuilstort gestuit.

Het tracé kan niet meer aangepast worden; sanering van het stort kost 2 miljoen euro.

Afgezet
De voormalige stortplaats ligt op de hoek van de Hopelerweg en de Dentgenbachweg op grondgebied van Landgraaf, pal aan de grens met Kerkrade. Het gebied is nu afgezet met een oranje omheining. Het stort is gevuld met baksteenresten, beton, puin en asfaltresten. Het is sterk verontreinigd met PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen).

Verrassing
Deze teerachtige stoffen ontstaan bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende materialen zoals hout, fossiele brandstoffen, tabak en levensmiddelen. Ook is er een kleine hoeveelheid asbest gevonden. Eind deze maand begint een gespecialiseerd bedrijf met de sanering van het stort. De vondst van het vervuilde afval is een onaangename verrassing; het was niet bekend bij de provincie.

Stortplaats
De provincie heeft voor het vaststellen van het tracé uitgebreid onderzoek laten doen naar de bodemgesteldheid in het gebied. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van historische kaarten, luchtfoto’s, bodemdossiers en archieven. Ook zijn alle locaties bezocht. Maar deze stortplaats is niet ontdekt. Dit deel van de buitenring moet in 2018 gereed zijn.

451 miljoen
De Buitenring Parkstad Limburg gaat volgens de huidige ramingen 451 miljoen euro kosten, 3,7 miljoen meer dan het budget dat Provinciale Staten in oktober vorig jaar hebben goedgekeurd. De provincie heeft te maken met verschillende tegenvallers. Zoals de onvoorziene sanering van het nu ontdekte stort (naar schatting 2 miljoen), verder is de inpassing in het Vauputsdal kostbaarder dan verwacht (6 ton) en valt de gevelisolatie van woningen duurder uit (6 ton). Ook is er een aantal kleinere tegen- en meevallers.

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar 15 miljoen euro opzij gezet voor dit soort onvoorziene zaken. De oorspronkelijke reservepot van 30 miljoen was nagenoeg leeg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

virtuele_buitenring parkstad
Raad van State komt met eindoordeel Buitenring
Groen licht voor Buitenring Parkstad
Ambulancemedewerkers halen verwarde vrouw van de weg
virtuele_buitenring parkstad
Uitspraak Buitenring in maart verwacht
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen