Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch

'Oppompen grondwater funest voor kwetsbare natuur'

Om verdere verdroging van kwetsbare natuurgebieden zoals Nationaal Park de Meinweg te beperken, moet er gestopt worden met het oppompen van grondwater in de omgeving. Dat pleidooi houdt Ricardo Offermanns, oud-voorzitter van het Overlegorgaan de Meinweg.

Grondwater, regenwater, akker, weiland (stock)
LLTB: 'Tekorten in grondwater nagenoeg aangevuld'

De tekorten die de afgelopen twee jaar ontstonden in het grondwater zijn, althans in Limburg, nagenoeg aangevuld. Dat komt ook omdat boeren erg veel gedaan hebben om water zo lang mogelijk vast te houden. Dat stelt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zaterdag in een verklaring.

Extreme droogte natuur
Droogte in Limburg wordt steeds nijpender

Het Waterschap Limburg maakt zich steeds meer zorgen over de droogte in onze provincie. Sinds half maart is er nauwelijks regen gevallen en daardoor staat op veel plaatsen het grondwaterpeil bijna een halve meter lager dan normaal.

Bergingswerkzaamheden Engelse Short Sterling-bommenwerper vliegtuigwrak Pey (16 ssep 2019)
Veel grondwater komt vrij bij berging Stirling-vliegtuigwrak

Bij de start van de bergingswerkzaamheden van de Engelse Short Stirling-bommenwerper komt veel grondwater vrij.

Edelchemie
Vervuiling Edelchemie geen gevaar meer voor drinkwater

De vervuilde ondergrond van het voormalige recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel vormt geen gevaar meer voor het nabijgelegen waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) in Beegden.

Neerslagtekort in 2019 kleiner dan in 2018

Volgens berekeningen van Meteo Limburg is in Noord- en Midden-Limburg het doorlopend potentieel neerslagtekort dit jaar van 1 april tot en met 4 augustus opgelopen tot ongeveer 225 millimeter.

Waterput
Nieuwe waterputten zijn niet aan te slepen

Limburgers die een nieuwe waterput willen laten slaan, moeten maanden wachten. De bedrijven die de putten slaan komen namelijk om in het werk.

Droogteproblemen: stuwen van boeren moeten op zomerstand

Om dit jaar droogteproblemen te voorkomen, kunnen boeren een boete krijgen als ze hun stuwen niet op de zogenoemde zomerstand hebben staan.

LLTB boos: 'Onnodige crisissfeer over stand grondwater'

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB is niet blij met de 'crisissfeer die Waterschap Limburg probeert te creëren rondom de stand van het grondwater.'

Droogte nog niet voorbij, watertekort dreigt in de zomer

De droogte in ons land is nog lang niet voorbij. Ook in de wintermaanden is er veel te weinig neerslag gevallen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten