Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil enquête provinciale politiek naar MAA

Geplaatst opzaterdag 2 november 2019 - 7:00

GroenLinks pleit voor een enquête-commissie van het Limburgs Parlement over Maastricht Aachen Airport.

In een vergadering van de zogeheten Controlecommissie noemde statenlid Andy Rossel dat de beste manier om als hoogste politieke orgaan zelf onderzoek te doen naar de toekomst van het vliegveld in Beek. In plaats van alleen maar met onderzoeken van bureaus te werken.

Afrekenen
"Het gaat niet om afrekenen maar om bewustwording. We kunnen dan zelf met allerlei deskundigen en betrokkenen praten en samen als provinciale politiek conclusies trekken", aldus Rossel.

Eigenaar
Achtergrond van zijn voorstel is het feit dat de exploitant van MAA zich heeft teruggetrokken omdat hij er niet meer in gelooft voldoende winst te kunnen maken. Daarom neemt de provincie als eigenaar van het vliegveld de exploitatie over.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Eerst
Het zou voor het eerst zijn dat zo'n soort parlementaire enquête op provinciaal niveau zou plaatsvinden. Maar het voorstel van GroenLinks kan voorlopig alleen maar op steun rekenen van de Partij voor de Dieren, zo bleek in de Controlecommissie.

Steen
De PVV vond een enquête een middel dat je alleen inzet als je de onderste steen boven wilt hebben. Niet om mogelijkheden voor de toekomst te onderzoeken.

Voorbarig
De PvdA en Lokaal-Limburg noemden het idee voorbarig. "Er ligt momenteel heel veel nieuwe informatie en onderzoek ter inzage", aldus de PvdA. Ook het CDA wees op de onderzoeken die er liggen. De grootste fractie noemde een enquête niet het juiste instrument om naar de toekomst van MAA te kijken.

Ploegen
Net als de VVD stelde het CDA dat het niet de vraag is òf er verder moet worden gegaan met het vliegveld maar hoe. De VVD vond dat GroenLinks "elke gelegenheid aangrijpt om de landingsbaan van MAA om te ploegen. De partij wil MAA voor de zoveelste keer ter discussie stellen".

Vlees
Forum voor Democratie zag ook niks in een enquête-commissie. De fractie noemde dat geen verstandige keuze. "We zijn niet zo'n fan van het keuren van het eigen vlees. Wij kiezen liever voor uitbesteden van onderzoek", zo zei Forum.

GroenLinks komt tijdens de december-vergadering van het Limburgs Parlement met een meer uitgewerkt voorstel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen