Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil enquête provinciale politiek naar MAA

Geplaatst opzaterdag 2 november 2019 - 7:00

GroenLinks pleit voor een enquête-commissie van het Limburgs Parlement over Maastricht Aachen Airport.

In een vergadering van de zogeheten Controlecommissie noemde statenlid Andy Rossel dat de beste manier om als hoogste politieke orgaan zelf onderzoek te doen naar de toekomst van het vliegveld in Beek. In plaats van alleen maar met onderzoeken van bureaus te werken.

Afrekenen
"Het gaat niet om afrekenen maar om bewustwording. We kunnen dan zelf met allerlei deskundigen en betrokkenen praten en samen als provinciale politiek conclusies trekken", aldus Rossel.

Eigenaar
Achtergrond van zijn voorstel is het feit dat de exploitant van MAA zich heeft teruggetrokken omdat hij er niet meer in gelooft voldoende winst te kunnen maken. Daarom neemt de provincie als eigenaar van het vliegveld de exploitatie over.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Eerst
Het zou voor het eerst zijn dat zo'n soort parlementaire enquête op provinciaal niveau zou plaatsvinden. Maar het voorstel van GroenLinks kan voorlopig alleen maar op steun rekenen van de Partij voor de Dieren, zo bleek in de Controlecommissie.

Steen
De PVV vond een enquête een middel dat je alleen inzet als je de onderste steen boven wilt hebben. Niet om mogelijkheden voor de toekomst te onderzoeken.

Voorbarig
De PvdA en Lokaal-Limburg noemden het idee voorbarig. "Er ligt momenteel heel veel nieuwe informatie en onderzoek ter inzage", aldus de PvdA. Ook het CDA wees op de onderzoeken die er liggen. De grootste fractie noemde een enquête niet het juiste instrument om naar de toekomst van MAA te kijken.

Ploegen
Net als de VVD stelde het CDA dat het niet de vraag is òf er verder moet worden gegaan met het vliegveld maar hoe. De VVD vond dat GroenLinks "elke gelegenheid aangrijpt om de landingsbaan van MAA om te ploegen. De partij wil MAA voor de zoveelste keer ter discussie stellen".

Vlees
Forum voor Democratie zag ook niks in een enquête-commissie. De fractie noemde dat geen verstandige keuze. "We zijn niet zo'n fan van het keuren van het eigen vlees. Wij kiezen liever voor uitbesteden van onderzoek", zo zei Forum.

GroenLinks komt tijdens de december-vergadering van het Limburgs Parlement met een meer uitgewerkt voorstel.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen