Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil Carla Brugman uit partij zetten na collegezetel

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 14:05

GroenLinks Limburg wil Carla Brugman royeren nadat bekend is geworden dat zij een van de zeven gedeputeerden wordt.

Dat is zaterdagmorgen besloten tijdens een spoedberaad van het provinciaal bestuur van de partij. Het landelijk bestuur is gevraagd om de procedure voor een royement in gang te zetten. Uiteindelijk ligt daar namelijk de beslissing.

Lees ook: GroenLinks ontsteld over collegezetel Carla Brugman

Dwars
Vrijdag werd bekend dat Brugman toetreedt tot het nieuwe provinciebestuur. Daarin zitten ook gedeputeerden van Forum van Democratie en de PVV. Maar GroenLinks had in een eerdere fase van de coalitievorming juist aangegeven onder geen enkel beding in een provinciebestuur te willen gaan zitten met Forum en PVV, om inhoudelijke en principiële redenen. Brugman ging daarmee dwars in tegen de lijn van haar partij.

Onaanvaardbaar
Het provinciaal bestuur van GroenLinks vindt dat nu dermate ernstig en onaanvaardbaar dat het Brugman wil laten royeren. Vrijdag liet GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Baneke al weten 'met ontsteltenis kennis te hebben genomen' van het besluit van Brugman om gedeputeerde te worden. Brugman zelf verklaarde vrijdag dat het om een persoonlijk en bewust besluit van haar ging en dat zij fractievoorzitter Baneke daar wel donderdag van op de hoogte had gesteld. "Ik ben voor een inclusieve samenleving en daarom ook voor een inclusief college", aldus Brugman.

Zij was van 2011 tot en met september 2018 Statenlid voor GroenLinks waarvan een aantal jaren als fractievoorzitter. Daarmee was zij jarenlang het provinciaal gezicht van GroenLinks.

Nadenken
In een reactie zei Carla Brugman zaterdagmiddag tegen het ANP 'kennis te hebben genomen' van het verzoek om een royement. "Ik wacht de verdere procedure af", zei ze. "Ik moet nog even nadenken wat ik ermee ga doen." Maar ze blijft bij haar voornemen gedeputeerde in Limburg te worden, benadrukt Brugman.

Vrijdag werd bekend dat Limburg een college krijgt waarin vijf gedeputeerden zitten van CDA, PVV, Forum voor Democratie en VVD, en twee extern aangezochte kandidaten, onder wie Carla Brugman. Dat schoot GroenLinks in het verkeerde keelgat.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen