Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

GroenLinks wil Carla Brugman uit partij zetten na collegezetel

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 14:05

GroenLinks Limburg wil Carla Brugman royeren nadat bekend is geworden dat zij een van de zeven gedeputeerden wordt.

Dat is zaterdagmorgen besloten tijdens een spoedberaad van het provinciaal bestuur van de partij. Het landelijk bestuur is gevraagd om de procedure voor een royement in gang te zetten. Uiteindelijk ligt daar namelijk de beslissing.

Lees ook: GroenLinks ontsteld over collegezetel Carla Brugman

Dwars
Vrijdag werd bekend dat Brugman toetreedt tot het nieuwe provinciebestuur. Daarin zitten ook gedeputeerden van Forum van Democratie en de PVV. Maar GroenLinks had in een eerdere fase van de coalitievorming juist aangegeven onder geen enkel beding in een provinciebestuur te willen gaan zitten met Forum en PVV, om inhoudelijke en principiële redenen. Brugman ging daarmee dwars in tegen de lijn van haar partij.

Onaanvaardbaar
Het provinciaal bestuur van GroenLinks vindt dat nu dermate ernstig en onaanvaardbaar dat het Brugman wil laten royeren. Vrijdag liet GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Baneke al weten 'met ontsteltenis kennis te hebben genomen' van het besluit van Brugman om gedeputeerde te worden. Brugman zelf verklaarde vrijdag dat het om een persoonlijk en bewust besluit van haar ging en dat zij fractievoorzitter Baneke daar wel donderdag van op de hoogte had gesteld. "Ik ben voor een inclusieve samenleving en daarom ook voor een inclusief college", aldus Brugman.

Zij was van 2011 tot en met september 2018 Statenlid voor GroenLinks waarvan een aantal jaren als fractievoorzitter. Daarmee was zij jarenlang het provinciaal gezicht van GroenLinks.

Nadenken
In een reactie zei Carla Brugman zaterdagmiddag tegen het ANP 'kennis te hebben genomen' van het verzoek om een royement. "Ik wacht de verdere procedure af", zei ze. "Ik moet nog even nadenken wat ik ermee ga doen." Maar ze blijft bij haar voornemen gedeputeerde in Limburg te worden, benadrukt Brugman.

Vrijdag werd bekend dat Limburg een college krijgt waarin vijf gedeputeerden zitten van CDA, PVV, Forum voor Democratie en VVD, en twee extern aangezochte kandidaten, onder wie Carla Brugman. Dat schoot GroenLinks in het verkeerde keelgat.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen