Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil actie na kritisch rapport over Tihange

Geplaatst opmaandag 28 november 2016 - 20:03

GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om de kerncentrale in het Belgische Tihange te doen sluiten.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde maandag op berichten in de Belgische krant De Standaard. Daarin komt naar voren dat er een verhoogde kans is op een kernsmelting als zich in de centrale een brand voordoet.

Kerncentrale
Die conclusie wordt getrokken uit een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Eigenaar
Engie Electrabel van de kerncentrale zou die conclusie van de studie echter 'onrealistisch' hebben genoemd.

Waakhond
Directeur Jan
Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover. "Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd", zei Bens in De Standaard.

Sluiten
Van Tongeren wil dat alle kerncentrales sluiten, de verouderde eerst. "
Tihange staat wat dat betreft met stip op één, en de alarmerende berichten uit België bevestigen dat", zei Van Tongeren. Ook het Maastrichtse GroenLinks-gemeenteraadslid Gert-Jan Krabbendam wil actie. "We moeten niet langer praten over stilleggen, maar ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het belang van de miljoenen omwonenden in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg is met niets minder gediend."

Protest
In juni vroeg de Tweede Kamer het kabinet zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Op 22 november wees de PvdA minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nogmaals op deze motie met het verzoek alsnog actie te ondernemen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks niet gerustgesteld door 'vertrouwen' Bovens
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Tihange 1
GroenLinks wil opheldering 'gevaarlijke' centrale Tihange
Provincie bewandelt diplomatieke weg sluiting Tihange
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen