Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks-wethouder Mook en Middelaar digitaal gekozen

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 22:40

Pepijn Baneke wordt op een bijzondere manier benoemd als nieuwe wethouder voor GroenLinks in Mook en Middelaar. Baneke werd donderdag voorgedragen. Maar dat gebeurde tijdens een digitale vergadering van de gemeenteraad.

Vanwege corona kan namelijk niet in de raadszaal worden vergaderd.

Stem uitbrengen
Toch moeten de dertien raadsleden hun stem vertrouwelijk en onder geheimhouding kunnen uitbrengen. Vandaar dat de bodes van de gemeente de stembriefjes na afloop van de raadsvergadering bij de raadsleden thuis gaan ophalen. Vrijdagmiddag worden die dan geteld. En vrijdagavond komt de uitslag op de website van de gemeente.

Installatie
Vervolgens wordt Baneke maandag tijdens een korte extra vergadering geïnstalleerd en legt hij de eed af. Ook dat gebeurt digitaal. Maar niemand twijfelt aan zijn benoeming. Alle vijf partijen in de gemeenteraad wensten hem donderdag digitaal al succes. Baneke is overigens al sinds oktober vorig jaar waarnemend wethouder.

Lees ook: Fractievoorzitter GroenLinks wordt wethouder

Susan Doorenbos
Hij vervangt Susan Doorenbos. Ruim twee weken geleden maakte GroenLinks bekend dat zij niet terugkeert. "Susan kampte de afgelopen maanden met de gevolgen van een kleine hersenbloeding. Na een intensief revalidatietraject heeft zij helaas de conclusie moeten trekken dat het voor de volle 100 procent terugkeren als wethouder niet mogelijk is voor haar", aldus de partij in een verklaring. Vandaar dat Baneke nu ‘vaste’ wethouder sociale zaken en duurzaamheid wordt.

Politieke loopbaan
Eerder was hij al van 2014 tot en met 2018 wethouder in Mook en Middelaar. In 2019 was hij lijsttrekker van GroenLinks bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart van dat jaar. De partij verdubbelde toen naar vier zetels. Vervolgens werd Baneke fractievoorzitter van GroenLinks in het Limburgs Parlement. Die functie legde hij neer toen hij waarnemend wethouder werd.

Provinciale Staten
Of hij ook Statenlid blijft, is nog onduidelijk. Normaal is een dubbelfunctie niet toegestaan bij de partij. Maar eerder kreeg hij al dispensatie van het landelijke bestuur voor de combinatie van wethouder en Statenlid. Die loopt tot en met oktober. Nu is echter aan de orde dat hij definitief wethouder wordt en niet tijdelijk. "We zullen wel zien. Ik wil het ook in de Statenfractie bespreken", aldus Baneke. Hij is overigens voor 0,75 fte wethouder, net als de twee andere wethouders in Mook en Middelaar.

Afscheid
Zijn voorganger Susan Doorenbos werd na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 wethouder. Daarvoor was zij vier jaar lang fractievoorzitter. Tijdens de raadsvergadering stond burgemeester Willem Gradisen stil bij haar afscheid. "Het is vreselijk wat haar overkomen is waardoor ze gedwongen moet stoppen", aldus Gradisen. "Ik wil mijn waardering uitspreken voor haar inzet en betrokkenheid."

Ook de partijen spraken zich in soortgelijke woorden uit. "Het is een gevoelig verlies. Tegelijk zijn we blij dat Pepijn Baneke beschikbaar is", stelde fractievoorzitter Fred van Santwijk van GroenLinks.

Coalitie
GroenLinks vormt samen met de lokale partij DGP en de PvdA de coalitie in Mook en Middelaar. Samen zijn de drie partijen goed voor negen van de dertien zetels. GroenLinks heeft twee zetels in de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen