Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks: Tihange-maatregelen minister onvoldoende

Geplaatst opdonderdag 10 maart 2016 - 12:39

GroenLinks in Maastricht vindt de distributie van jodiumpillen aan alleen jongeren tot 18 jaar en zwangeren onvoldoende.

Het moet niet worden beperkt tot alleen die groepen, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam.

Op scholen
De jodiumtabletten worden opgeslagen in een loods in Stein. Krabbendam zegt dat ze beter op scholen kunnen liggen, zodat ze direct voorhanden zijn mocht zich een ramp voordoen.

Alle jongeren onder de achttien jaar en zwangeren die binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen jodiumtabletten. Dat heeft minister Schippers laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Heel Zuid-Limburg en het grootste deel van Midden-Limburg liggen binnen 100 kilometer van de centrale in het Belgische Tihange.

In mei
Volgens de minister zijn er in mei voldoende jodiumtabletten beschikbaar om te beginnen met de distributie van de pillen. Tot nu toe kregen alleen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale jodiumpillen.

Lees ook: Jodiumpillen voor heel Limburg bij kernramp Tihange

Audio: Gert-Jan Krabbendam, fractievoorzitter van GroenLinks in Maastricht.

Nu pas
Krabbendam heeft ook weinig begrip voor het feit dat de pillen nu pas beschikbaar zijn, 5 jaar na de ramp in Fukushima. Over de leeftijdsgrens van 18 jaar gaat hij vragen stellen aan de burgemeester van Maastricht, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio.
(Beluister het geluidsfragment)

"De minister zegt zelf dat mensen tot 40 jaar er baat bij zouden kunnen hebben. Dan vind ik die leeftijdsgrens volkomen onbegrijpelijk."

Verzadiging
Jodiumtabletten bieden bescherming tegen schildklierkanker. Wie een pil slikt, verzadigt het lichaam met 'ongevaarlijk' jodium. De schildklier sluit zich af, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan. Vooral bij jonge mensen kunnen de pillen effect hebben. Bij ouderen is de kans op schildklierkanker door radioactieve straling kleiner.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veiligheidsgebied Tihange vergroot naar 100 kilometer
Jodiumpillen voor heel Limburg bij kernramp Tihange
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
GroenLinks: 'tikkende tijdbom Tihange snel sluiten'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen