Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks-senator Tof Thissen wil Limburg afschaffen

Geplaatst opzondag 22 maart 2015 - 16:13

De provincie kan worden opgeven. De midden bestuurslaag heeft in Nederland niet langer een meerwaarde. Dat zegt Tof Thissen uit Roermond.

Het Eerste Kamerlid van GroenLinks was zondagmorgen te gast in het L1-radioprogramma de Stemming.

Huis van Thorbecke
Thissen vindt het vreemd dat we in Nederland discussies voeren over grote vragen zoals de toekomst van de verzorgingsstaat en onze infrastructuur, maar het nooit hebben over het 'huis van Thorbecke'. Daarmee doelt hij op de in de 19e eeuw ingestelde bestuurslagen Rijk, provincie en gemeenten.
Is die indeling wel geschikt voor deze en de komende eeuw vraagt Thissen zich af.

55 grote plaatsen
Hij wijst er op dat Europa er in de vorige eeuw als bestuurslaag is bijgekomen. Daarnaast zijn taken van het Rijk en de provincie overgegaan naar gemeenten, die steeds robuuster zijn geworden. Volgens de GroenLinks-senator kunnen taken die provincies uitvoeren worden overgeheveld naar rijksdiensten en gemeenten. Het aantal gemeenten zou dan wel moeten slinken tot 55 grote plaatsen.

Lage opkomstcijfers
Het eerste wat er moet gebeuren om dit te bereiken is volgens Thissen dat de discussie ontdaan wordt van sentimenten. "Limburg zit in me, dat haal je er niet uit, ook al schaffen ze de staatkundige indeling af", is de overtuiging van Thissen. Dat de identiteit van Limburg niet direct te linken is aan de provincie als bestuurslaag komt volgens hem duidelijk naar voren in de lage opkomstcijfers voor de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen week.

Ik blijf Limburger
"Al wordt de Provincie Limburg – en de overige 11 – afgeschaft, ik blijf Limburger, de Fries blijft Fries." Het sentiment 'neem ons ons Limburger-zijn niet af' mag dan ook geen rol spelen aldus Thissen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tof Thissen stopt als Eerste Kamerlid
'Provincie moet investeren in nieuwe treinstations'
ANP
André Postema: 'Restzetelverdeling is ondemocratisch'
Elbersen op plek twaalf op kandidatenlijst GroenLinks
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen