Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks-senator Tof Thissen wil Limburg afschaffen

Geplaatst opzondag 22 maart 2015 - 16:13

De provincie kan worden opgeven. De midden bestuurslaag heeft in Nederland niet langer een meerwaarde. Dat zegt Tof Thissen uit Roermond.

Het Eerste Kamerlid van GroenLinks was zondagmorgen te gast in het L1-radioprogramma de Stemming.

Huis van Thorbecke
Thissen vindt het vreemd dat we in Nederland discussies voeren over grote vragen zoals de toekomst van de verzorgingsstaat en onze infrastructuur, maar het nooit hebben over het 'huis van Thorbecke'. Daarmee doelt hij op de in de 19e eeuw ingestelde bestuurslagen Rijk, provincie en gemeenten.
Is die indeling wel geschikt voor deze en de komende eeuw vraagt Thissen zich af.

55 grote plaatsen
Hij wijst er op dat Europa er in de vorige eeuw als bestuurslaag is bijgekomen. Daarnaast zijn taken van het Rijk en de provincie overgegaan naar gemeenten, die steeds robuuster zijn geworden. Volgens de GroenLinks-senator kunnen taken die provincies uitvoeren worden overgeheveld naar rijksdiensten en gemeenten. Het aantal gemeenten zou dan wel moeten slinken tot 55 grote plaatsen.

Lage opkomstcijfers
Het eerste wat er moet gebeuren om dit te bereiken is volgens Thissen dat de discussie ontdaan wordt van sentimenten. "Limburg zit in me, dat haal je er niet uit, ook al schaffen ze de staatkundige indeling af", is de overtuiging van Thissen. Dat de identiteit van Limburg niet direct te linken is aan de provincie als bestuurslaag komt volgens hem duidelijk naar voren in de lage opkomstcijfers voor de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen week.

Ik blijf Limburger
"Al wordt de Provincie Limburg – en de overige 11 – afgeschaft, ik blijf Limburger, de Fries blijft Fries." Het sentiment 'neem ons ons Limburger-zijn niet af' mag dan ook geen rol spelen aldus Thissen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Tof Thissen stopt als Eerste Kamerlid
ANP
André Postema: 'Restzetelverdeling is ondemocratisch'
'Provincie moet investeren in nieuwe treinstations'
Elbersen op plek twaalf op kandidatenlijst GroenLinks
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen