Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks: minister moet Het Keerpunt open houden

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 8:45

Jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer moet open blijven.

GroenLinks wil die garantie van de minister volgende week woensdag in het Tweede Kamerdebat over jeugddetentie.

"Het is belangrijk dat jonge gedetineerden in hun eigen regio blijven. Dat is goed voor hun reïntegratie en resocialisatie", zegt GroenLinks-Kamerlid Niels den Berge in de L1 Ochtendshow. "En zodat ouders daar ook een rol in kunnen spelen", voegt hij toe.

Lees ook: Protest tegen sluiting jeugdgevangenis Cadier en Keer

Eigen omgeving
Het sluiten van jeugdgevangenissen in Noord- en Zuid-Nederland is niet in het belang van jongeren, zo stelt het Tweede Kamerlid. "Jongeren moeten na hun detentie de kans krijgen succesvol terug te keren in de samenleving. Steun van familie en vrienden in hun omgeving is daarbij cruciaal. Door de sluiting van de gevangenissen worden zij mogelijk overgeplaatst naar de andere kant van het land. Dat is niet in het belang van jongeren." Hij gaat dan ook Kamervragen stellen aan de minister.

Verlies expertise
De plannen die op tafel liggen, om laagrisico-jongeren in een kleinschalige opvang te plaatsen, zijn volgens GroenLinks een goede zaak. Alleen zou dat niet ten koste moeten gaan van het kunnen rehabiliteren in een vertrouwde omgeving. Ook de hulpverleners die nu in de jeugdgevangenissen werken, moeten behouden blijven voor de regio.

Cijfers
Het aantal plekken dat de regering wil creëren in kleinschalige voorzieningen lijkt lager dan het aantal plaatsen in de jeugdgevangenissen. GroenLinks wil opheldering over die cijfers. Door de sluiting zonder alternatief in de omgeving dreigen jeugdzorgverleners hun baan te verliezen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen