Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks blundert: buurlanden hebben wél inspraak

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 21:41

Inwoners van grensregio's hebben wel degelijk inspraak als het gaat over de opslag van Belgisch kernafval.

Dat zegt de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) zaterdagavond.

Hoge poten
Op 28 mei gaf het GroenLinks-statenlid Kathleen Mertens nog op hoge poten aan het "volstrekt belachelijk en volstrekt onacceptabel te vinden" dat inwoners van grensregio's uitgesloten zijn van deelname aan een Belgische publieksraadpleging over de opslag van kernafval. Ze gaf aan dat België hiermee burgerrechten schendt. 'Geen achterkamertjespolitiek met kernafval' luidde de kop boven haar persbericht.

Lees ook: Geen inspraak voor buurlanden bij opslag Belgisch kernafval

Checken
Zaterdagavond slikt Mertens haar grote woorden in. "Ik heb blindelings vertrouwd op info van groene politici uit België, Luxemburg en Duitsland. Dat had ik niet moeten doen", geeft ze toe. "De volgende keer zal ik checken en dubbelchecken."

Buurlanden
Volgens Mertens zou het Belgische parlement op 28 mei stemmen over een voorstel van de groene partijen Ecolo/Groen om belanghebbenden uit buurlanden mee te laten stemmen. Dat voorstel blijkt echter niet te gaan over inspraak voor buurlanden, maar over het verlengen van de periode om die inspraak te kunnen doen.

Opgelucht
De inspraakperiode duurt van 15 april tot 13 juni en wordt niet verlengd. Dat voorstel is door het Belgisch parlement verworpen. De Belgische groenen willen verlenging, omdat ze ervan overtuigd zijn dat mensen door de coronamaatregelen onvoldoende tijd hebben om zich in de materie te verdiepen.

"Daar ben ik het mee eens", zegt statenlid Mertens, die opgelucht is dat vanuit buurlanden toch inspraak mogelijk is. "Al is de periode tot 13 juni erg kort."De ANVS had van Mertens wel iets actiever mogen communiceren over de mogelijkheden. "Kijkt u iedere dag op de site van de ANVS? Ik ook niet." Mertens benadrukt dat ze daarmee niet haar eigen fout wil verdoezelen.

NIRAS
De online-raadpleging gaat uit van het NIRAS. Dat staat voor Nationale Instelling Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. Het heeft tot taak plekken te vinden waar hoog radioactief afval van de twee Belgische kerncentrales - in Tihange bij Maastricht en in Doel - diep onder de grond kan worden opgeslagen. Daarbij worden onder meer de Eifel en het land van Herve genoemd.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen